COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2957
Puterea stiri: 6792
Coronavirus stiri: 7610

A fost creat un tricou inteligent, capabil să facă EKG

19 sep. 04:00   Ştiinţă şi IT
1091 0

Oamenii de știință de la Universitatea Rice (SUA) au creat un prototip de îmbrăcăminte „inteligentă” care poate monitoriza sănătatea umană în timp real.

Pentru aceasta ei au incorporat într-un tricou obișnuit un fir conductor de nanotuburi, transmite Nano Letters.

Aceste fibre sînt proiectate pentru a monitoriza ritmul cardiac și pentru a înregistra o electrocardiogramă (ECG) a persoanei. Ele au aceeași conductivitate ca firele metalice. În același timp, astfel de haine pot fi spălate, sînt mult mai confortabile decît monitoarele de inimă voluminoase și nu se rup chiar și la mișcări intense.

Lățimea inițială a firului de nanotuburi este de 22 microni. Creatorii tricoului inteligent au conectat trei noduri a cîte șapte fire fiecare - un astfel de fir are aceeași dimensiune ca și cel obișnuit și poate fi cusut.

Experimentele au arătat că tricourile produc ECG-uri chiar mai precise decît dispozitivele obișnuite. Dar pentru efectul dorit, țesătura trebuie să se potrivească perfect. În viitor, autorii proiectului intenționează să utilizeze secțiuni mai dense de fire de nanotuburi de carbon pentru a crește suprafața pentru contactul cu pielea.


Oamenii de știință au menționat că la tricoul inteligent pot fi conectate dispozitive electrice precum Bluetooth, care vщк transmite date către un smartphone sau un monitor Holter.

Fibra de nanotuburi de carbon a fost creată în 2013. Cercetările au arătat că are o gamă largă de utilizări în medicina modernă. Așadar, aceasta a fost folosită pentru implanturi de inimă și cohleare, precum și pentru dezvoltarea de interfețe electronice sincronizate cu creierul.

„Datorită combinației de conductivitate, contact bun cu pielea, biocompatibilitate și moliciune, filamentele de nanotuburi de carbon sînt o componentă naturală pentru dispozitivele purtabile”, au remarcat experții.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽