COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A doua viață a uraniului: ce face lumea modernă cu combustibilul nuclear uzat

A doua viață a uraniului: ce face lumea modernă cu combustibilul nuclear uzat

Energia nucleară este una dintre cele mai ecologice din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, încă nu există prea multe centrale nucleare - în primul rînd, deoarece problema folosirii combustibilului nuclear uzat rămîne nesoluționată. Percepția publică, adesea bazată pe mituri, este că noi nu avem nici o idee ce să facem cu deșeurile nucleare.


Combustibilul nuclear uzat poate fi reutilizat - pentru a produce o cantitate uriașă de energie cu un conținut zero de carbon, ceea ce va permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.În timpul producției de energie sînt consumate doar aproximativ 5% din uraniu, dar sînt generate și produse adverse precum plutoniul. La fel ca uraniul rămas, plutoniul este reciclabil.


Când angajații unei centrale nucleare elimină combustibilul uzat, aproximativ 95% din energia sa inițială rămîne în el - cu alte cuvinte, doar 5% din energia sa este utilizată. Cea mai mare parte (aproximativ 94%) din combustibilul nuclear uzat este uraniu-238, care se împarte. Această componentă este doar puțin radioactivă.


Combustibilul nuclear reprezintă un recipient sigilat din zirconiu sau aliaje de oțel în care sunt plasate pastile de uraniu. Cînd combustibilul intră în descărcarea uzată, acesta este scos din reactor și prin separare chimică este sortat în elemente și substanțe chimice care pot fi reutilizate.


Instalații de procesare a combustibilului nuclear există și în Marea Britanie și Japonia.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load