X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

A doua viață a uraniului: ce face lumea modernă cu combustibilul nuclear uzat

23 oct. 2019,, 04:00   Ştiinţă şi IT
8950 0

Energia nucleară este una dintre cele mai ecologice din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, încă nu există prea multe centrale nucleare - în primul rînd, deoarece problema folosirii combustibilului nuclear uzat rămîne nesoluționată. Percepția publică, adesea bazată pe mituri, este că noi nu avem nici o idee ce să facem cu deșeurile nucleare.


Combustibilul nuclear uzat poate fi reutilizat - pentru a produce o cantitate uriașă de energie cu un conținut zero de carbon, ceea ce va permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.


În timpul producției de energie sînt consumate doar aproximativ 5% din uraniu, dar sînt generate și produse adverse precum plutoniul. La fel ca uraniul rămas, plutoniul este reciclabil.


Când angajații unei centrale nucleare elimină combustibilul uzat, aproximativ 95% din energia sa inițială rămîne în el - cu alte cuvinte, doar 5% din energia sa este utilizată. Cea mai mare parte (aproximativ 94%) din combustibilul nuclear uzat este uraniu-238, care se împarte. Această componentă este doar puțin radioactivă.



Combustibilul nuclear reprezintă un recipient sigilat din zirconiu sau aliaje de oțel în care sunt plasate pastile de uraniu. Cînd combustibilul intră în descărcarea uzată, acesta este scos din reactor și prin separare chimică este sortat în elemente și substanțe chimice care pot fi reutilizate.


Instalații de procesare a combustibilului nuclear există și în Marea Britanie și Japonia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?