COVID-19 în MOLDOVA

A apărut un dispozitiv care va reduce cantitatea de gunoi spațial

A apărut un dispozitiv care va reduce cantitatea de gunoi spațial

Oamenii de știință au creat o rachetă care poate zbura în spațiu cu o pînză întinsă. Scopul este simplu - ca tractorul să aducă racheta înapoi pe Pămînt, împiedicînd-o să devină mii de bucăți de deșeuri spațiale pe orbita inferioară a Pămîntului.

Rezistența pînzei, dezvoltată de inginerii Purdue University, se va afla la bordul rachetei Firefly, a cărei lansare este așteptată în noiembrie de la Baza Forțelor Aeriene Vandenberg din California.


Numit "Spinnaker3", această pînză de frînare este printre primele suficient de mari pentru a putea coborî de pe orbită blocul rachetei-purtătoare aflat în viteză. Lansarea Firefly Alpha va fi orientată spre o altitudine orbitală de aproximativ 320 km, dar pînza de frînare Spinnaker3 este capabilă să ofere posibilitatea de a părăsi orbită de la o înălțime orbitală de 640 km sau mai mult. Toate datorită barelor de 3 metri din fibră de carbon (de aici și cifra "3" din denumire) care trag o pînză de 194 de metri pătrați.Rachetele și alte nave spațiale, de obicei, coboară singure de pe orbită, folosind combustibilul, dar aceste nevoi de combustibil limitează greutatea încărcăturii utile pe care racheta o poate duce în spațiu. Pînzele în mișcare utilizează rezistența atmosferei pentru efectuarea lucrărilor, economisind combustibil valoros și reducînd masa totală a mijlocului de transport.


Lansarea Firefly Aerospace Alpha va fi o verificare a cît de bine prototipul Spinnaker3 ajută la ieșirea rachetei de pe orbită. După testare, va deveni clar cum funcționează dispozitivul, care va reduce cantitatea de deșeuri spațiale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load