COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A apărut o oglindă care este de o mie de ori mai subțire decît firul de păr

A apărut o oglindă care este de o mie de ori mai subțire decît firul de păr

Cercetătorii germani au prezentat cea mai subțire și mai ușoară oglindă din lume — grosimea sa este de doar cîteva zeci de nanometri. În același timp, proprietățile obiectului nu s-au înrăutățit.


Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru optică cuantică (MPQ) au dezvoltat cea mai ușoară oglindă optică. Noul metamaterial este fabricat dintr-un singur strat structurat, format din doar cîteva sute de atomi identici. Rezultatele cercetării reprezintă primele observații experimentale în noul cîmp al opticii cuantice cu atomi ordonați. Această oglindă este unica de acest fel.


Fizicienii de la MPQ au demonstrat pentru prima dată că chiar și un strat structurat de cîteva sute de atomi poate forma o oglindă optică. Grosimea sa este de doar cîteva zeci de nanometri, care este de o mie de ori mai subțire decît lățimea părului omului.Inginerii au remarcat că datorită distanței relativ apropiate și discrete dintre atomi, fotonul de intrare poate sări înainte și înapoi între atomi de mai multe ori înainte de a se reflecta. Ambele efecte fac oglinda mai eficientă.


Diametrul oglinzii este de aproximativ șapte microni. Cu toate acestea, dispozitivul pe care a fost proiectată oglinda ocupă întregul teritoriul Laboratorului oamenilor de știință — are mai mult de o mie de componente optice separate și cântărește aproximativ două tone.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load