Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A apărut o nouă hartă a poluării radioactive a solului cu cesiu și plutoniu

21 iul. 2020,, 05:00   Ştiinţă şi IT
5339 0

Un consorțiu internațional de oameni de știință a elaborat o hartă a concentrațiilor de radionuclizi de cesiu și plutoniu în solurile Elveției și în mai multe țări vecine.

Folosind o arhivă a probelor europene de sol, o echipă de cercetători condusă de Katrin Meisburger de la Universitatea din Basel a reușit să urmărească sursele de pierderi radioactive între anii 1960 și 2009. Acest studiu a fost publicat în revista Scientific Reports.


Pe noua hartă a poluării radioactive a solului există nu numai Elveția, ci și cîteva țări vecine - Franța, Italia, Germania și Belgia. Harta se bazează pe o nouă metodă de calcul, și anume utilizarea raportului dintre cesiu și plutoniu. Aceste două radionuclide au fost emise în timpul testelor nucleare militare în anii 1960. În plus, cesiul a ajuns în unele țări în timpul accidentului de la Cernobîl din 1986.


Oamenii de știință au creat o nouă hartă pentru a oferi o bază pentru evaluarea pierderii solului după eliberarea umană a radionuclizilor. Pentru a face acest lucru, este important să cunoașteți proporția precipitațiilor radioactive din Cernobîl.


Datele colectate furnizate comunității științifice și publicului sînt utile pentru crearea unei baze de referință în cazul eventualelor căderi viitoare de radionuclizi. De asemenea, acestea vor fi utile pentru utilizarea în studii noi, în special în geomorfologie. Datele, de exemplu, vor restabili ritmul eroziunii solului din anii 1960 în zonele din Europa, unde au avut loc schimbări majore ale peisajului.



Cercetătorii consorțiului au folosit 160 de probe din Bancă solului european din 2009.


Radionuclidele găsite în aceste probe - cesiu și plutoniu (137 Cs, 239 Pu, 240 Pu) — au lăsat o amprentă specială în solurile europene.


În țările care au participat la studiu, plutoniul a fost obținut exclusiv prin teste nucleare. În ceea ce privește cesiu, acesta este rezultatul atît al testelor nucleare, în special în anii 1960, cît și al accidentului de la Cernobîl din 1986. Prin urmare, legătura dintre cesiu și plutoniu este diferită, în funcție de faptul dacă este vorba de teste nucleare sau de accidentul de la Cernobîl. Această relație a permis cercetătorilor să urmărească originea acestor radionuclizi artificiali, depuși pe solurile europene. Spre deosebire de harta anterioară, oamenii de știință pot distinge acum sursele de precipitații radioactive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?