COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

200 de milioane de oameni sînt amenințați cu otrăvire cu arsenic datorită folosirii apelor subterane

200 de milioane de oameni sînt amenințați cu otrăvire cu arsenic datorită folosirii apelor subterane

200 de milioane de oameni sînt amenințați cu otrăvire cu arsenic datorită folosirii apelor subterane. Marea majoritate a acestora locuiesc în Asia de Sud, unde apele subterane adînci sînt folosite în mod activ pentru a obține apă potabilă și la lucrări agricole.

Acest lucru este menționat într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian de științe și tehnologie a apei, publicat în revista Science.


Arsenicul anorganic solubil este o substanță chimică foarte toxică. În cazul ajungerii arsenicului anorganic în organism pentru o lungă perioadă de timp el poate duce la otrăvire cronică cu arsenic (arsenicoză). În funcție de nivelul de expunere, consecințele includ leziuni ale pielii, neuropatie periferică, diabet, boli cardiovasculare și cancer.


Compușii organici de arsenic, care se găsesc în exces în fructele de mare, sînt mai puțin periculoși pentru sănătate și sînt eliminați rapid din organism.
În noua lucrare, cercetătorii au creat prima hartă globală a răspîndirii arsenicului anorganic în apele subterane. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au colectat și au rezumat date despre mai mult de 200 de mii de teste de apă în 55 de mii de puncte situate în Burkina Faso, Argentina, Mexic, China, Asia de Sud și Sud-Est, SUA și Delta Rîului Roșu în Vietnam.În plus, cercetătorii au efectuat simulări bazate pe proprietățile solului din zonele studiate pentru a detecta surse necunoscute anterior de contaminare a apelor subterane cu arsenic.


Lucrarea a arătat că între 94 și 220 de milioane de oameni din întreaga lume sînt expuși unui impact constant al arsenicului asupra organismului ca urmare a utilizării apei subterane pentru băut și agricultură. În același timp, între 85% și 94% dintre aceștia trăiesc în Asia de Sud.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load