Potrivit lui Pavel Melnik, Președintele Federației de Șah a Republicii Moldova, organizarea unui astfel de turneu a urmărit mai multe obiective: în primul rând, să ofere sportivilor moldoveni posibilitatea de a se confrunta cu adversari de nivel mondial, de a acumula experiență neprețuită și de a-și îmbunătăți clasa de joc; în al doilea rând, să onoreze memoria șahistului profesionist Dmitri Svetușkin, care a adus o contribuție de neprețuit la dezvoltarea șahului în țara noastră.
Dmitri Svetușkin s-a născut la Bender pe 25 iulie 1980. Primele sale pași în lumea șahului au fost ghidați de Raisa Nevednicii. Dmitri a devenit campion al Moldovei la juniori sub 14, sub 16 și sub 18 ani. În perioada junioratului, s-a antrenat cu unul dintre cei mai puternici maeștri din republică, Boris Nevednicii. De asemenea, a participat la turnee închise organizate în România de Emilian Pessi, unde și-a perfecționat măiestria și la 17 ani a obținut titlul de maestru internațional, iar la 22 de ani a devenit mare maestru. În anul 2000, Dmitri Svetușkin a devenit campion al Moldovei și a participat la prima sa Olimpiadă Mondială de Șah la Istanbul, după care a devenit jucător de bază al echipei naționale.
Stilul său de joc se baza pe școala de șah moldovenească, creată de Veaceslav Chebanenko. Trio-ul național de mari maeștri - Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu și Dmitri Svetușkin - a devenit cunoscut în lume, aducând faimă Moldovei. Atingând vârful carierei cu un rating Elo de 2621 și apărând onoarea Moldovei la 10 Olimpiade, Dmitri s-a concentrat pe educarea noii generații, organizând un centru pentru cei mai buni juniori din țară. În perioada 2015-2019, prin centru au trecut sportivi care au devenit maeștri și mari maeștri - Ivan Schițco, Andrei Macovei, Dragoș Cereș, Vladimir Hamițevici, Nikita Morozov, Valeriu Iovcov și alții. Dmitri Svetușkin acorda o atenție deosebită analizei propriilor partide, explicând în detaliu momentele critice.
În afara șahului, Dmitri era un bun cunoscător al literaturii și pasionat de poezie. În fotbal, era mereu suporter al echipei „Spartak” Moscova, care era echipa sa preferată. Printre țările sale preferate se numărau țările balcanice, în special Serbia și Grecia, unde se simțea ca acasă datorită culturii și modului lor de viață. În muzică, prefera cântecele cu un sens profund.
Colegii îl numeau cu drag pe Dmitri Svetușkin „marele maestru al poporului” pentru înaltul său profesionalism, bunătate și dragoste față de oameni.