Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Serghei Tarnovschi: ”Moldova este casa mea unde aș vrea să îmi construiesc viitorul”

5 oct. 2021,, 19:26 (reactualizat 8 aug. 2022,, 13:02)   Sport
20096 1

În această lume există oameni cu puteri supranaturale, care luptă oricînd și oriunde doar ca să își atingă scopul. Sportivii sînt fără îndoială persoanele care nu se plîng pe vreme sau pe circumstanțe - ei muncesc din greu pentru a obține performanțe și pentru a fi numiți pe bună dreptate la nivel mondial adevărați campioni!

Astăzi vă invităm să îl cunoașteți pe Serghei Tarnovschi, un canoist de performanță care a părăsit țara în care s-a născut de dragul de a reprezenta Republica Moldova în cadrul competițiilor internaționale.

A fost laureat cu bronz la proba de 1000 m din cadrul Campionatului Mondial de caiac-canoe din 2015 de la Milano. La Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro a cucerit medalia de bronz la proba de canoe simplu pe 1000 m. Această medalie a fost prima pentru Republica Moldova în competiție.

Ulterior această medalie a fost retrasă, sportivul fiind suspectat de dopaj.

Asta însă nu l-a oprit și sportivul a demonstrat nu doar lui, dar și întregii comunități sportive internaționale că acea medalie a meritat-o din plin, iar la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an a cîștigat o nouă medalie de bronz.


- Cînd a apărut dragostea pentru canoe?

- Am început cu canotajul, căci părinții mei, de asemenea, făceau canotaj și chiar au avut succes. La nivelul URSS, și ei au cîștigat unele competiții, iar noi mergeam cu ei. La început mergea fratele Oleg, apoi și eu. De aici și a apărut, părinții ne-au insuflat această dragoste pentru canotaj, nouă ne-a plăcut și am început să ne antrenăm și, după cum se vede - cu succes.

- Care au fost sentimentele cînd ați urcat prima dată în canoe?

- Îmi amintesc că era și o barcă de lemn, largă, noi stăteam așezați sau în genunchi, în ambii genunchi, nu în unul, vîslele erau pe ambii genunchi, pentru a te obișnui deja să stai drept, să nu cazi din barcă.

- La ce vîrstă ați început să vă ocupați profesional?

- Profesional de la aproximativ 10-11 ani

- Care au fost primele sfaturi ale părinților?

- Da, tatăl meu a vrut ca noi să obținem rezultate mai mari, și iată, să spunem, în Ucraina, am avut deja succes, am devenit campioni ai Ucrainei, și pe noi puteau să nu ne ia la concurs, pentru că mai sînt și alții, și cei pe care au vrut să-i vadă la aceste concursuri internaționale. Și se făcea acest lucru după campionat, cînd avea loc selecția principală, cîteva controale, și după aceea, poți pierde un control, și gata, după asta controalele se termină și tu nu pleci, pentru că, să zicem, ai pierdut, dar în selecția principală ai cîștigat. De aceea am venit în Moldova, pentru că acolo era o atitudine nedreaptă. Am decis să încercăm ceva nou și am venit în Moldova în 2014.

- Unde a început cariera sportivă?

- Am început-o cu fratele meu în Ucraina și o continuăm aici din 2014.

- De ce anume Moldova?

- Am primit o ofertă din Moldova, poate și din alte țări, dar acestea erau mai departe și în alte țări concurența este deja mai mare. Fiecare țară are sportivii său mai competitivi. În Republica Moldova sînt puțini sportivi, pentru că este o țară mică, concurența este mai mică. Poți obține rezultate datorită faptului că este mai ușor să mergi la concursuri internaționale și să te faci remarcat acolo. Și deja te pregătești de competițiile principalele, nu de selecție, tu deja te pregătești intenționat de starturi internaționale.

- Cu ce greutăți se confruntă un sportiv?

- Antrenamentele la toți sînt voluminoase, iau multă energie și acest lucru nu este ușor - în fiecare zi te trezești la 6 dimineața, 6:30, 7:00 și deja în acest moment trebuie să te antrenezi, apoi iei micul dejun, apoi un alt antrenament, prînzul, apoi din nou la antrenament, de aceea trebuie să-ți pui scopul să înduri și mergi pînă la capăt.

- Cît de mult vă antrenați?

- 6 zile pe săptămînă, se primesc cel puțin 10-12 antrenamente în funcție de volumul lor total. Un antrenament poate dura o oră și jumătate, poate 2. În timpul iernii, cel puțin 2 ore antrenamentul de bază, după care mai mergi la sala de sport pentru cel puțin 30 de minute-o oră și așa în fiecare zi.

- Unde în Moldova poți face antrenamente de canotaj?

- În acest sport este nevoie de un rezervor de apă. În Moldova există rezervoare, dar nu există baze specializate în canotaj, deoarece toate aceste baze sînt vechi. Ne antrenăm în condiții spartane, adică - este apă, te antrenezi. Dar eu consider că dacă ar exista baze speciale pentru canotaj, dacă am face piste, am cumpăra sisteme de pornire, noi am putea organiza deja competiții, poate chiar la nivel internațional, am face niște baze de canotaj, astfel încît să existe niște camere pentru a organiza antrenamente acolo.

- Ce lipsește Moldovei pentru dezvoltarea acestui gen de sport?

- Cred că toate genurile de sport ar dori să fie investiți mai mulți bani în ele, pentru că există nu numai canotaj, ci și luptă, box, atletismul și aruncarea suliței și toată lumea are nevoie de mai multă finanțare, ca să poți duce nu numai o persoană sau două, ci o echipă cu mai multe perspective pentru viitor. Deci, finanțarea este importantă, pentru că trebuie an de an să investești în cele necesare pentru antrenamente. În fiecare an se schimbă ceva, vrei ceva nou, deci totul depinde de finanțare. Este nevoie de finanțare - viitorul sportului depinde de ea.

- Medaliat al Jocurilor Olimpice. Ce ați simțit atunci?

- Sentimente au existat – ”În sfîrșit s-a terminat”, pentru că aceste competiții s-au aflat în capul fiecărui sportiv cîțiva ani: "În sfîrșit s-a terminat!”. Am fost foarte mulțumit că am reușit să repet rezultatul pe care l-am avut în 2016, dar am fost dezamăgit că nu l-am putut îmbunătăți.

- La ce vă gîndiți și ce simțiți cînd vă aflați la linia de start?

- La start eu încerc să nu mă gîndesc la nimic și să fac totul cît mai corect posibil, din punct de vedere tehnic, astfel încît să nu existe alte gînduri, trebuie să golești complet mintea și să faci ceea ce faci la antrenamente.

- Prin ce a rămas în memorie această olimpiadă?

- Din cauza pandemiei, acolo existau propriile reguli: nu poți ieși în oraș, trebuie să mergi peste tot cu mască. Dar pe parcursul unui an, noi ne-am obișnuit deja cu asta, așa că nu a fost o noutate.

- De ce sportivilor din Moldova le este mai greu să cîștige medalii la Jocurile Olimpice?

- Nu cred că le este mai greu să cîștige o medalie la Jocurile Olimpice, pentru că orice este posibil. Iată, să spunem eu mă aflu în Moldova de 8 ani, am reușit să urc pe piedestal de 2 ori și au fost concurenți foarte buni, dar poate că ei puțin nu au reușit. În lupte, atletism, toată lumea a fost foarte aproape, dar toți acești sportivi care au ocupat aceste locuri, toți sînt tineri, ei au o perspectivă, aceasta nu este ultima lor Olimpiadă, ei au înainte cel puțin 2 Olimpiade. De aceea s-ar putea ca la prima Olimpiadă să nu reușească, dar la a doua olimpiadă s-ar putea ca Moldova să cîștige nu doar o medalie la Jocurile Olimpice, dar poate 2, 3 și chiar mai multe. Cu cît vor fi mai multe medalii pentru Moldova, cu atît va fi mai bine.

- Cum poți deveni campion?

- Cred că pentru aceasta este nevoie de mai multe lucruri concomitent. Trebuie să-ți stabilești un obiectiv și să te antrenezi intens, este nevoie de un regim al zilei, să-ți creezi un caracter de luptător - pentru ca să nu renunți niciodată, dar și de mulți alți factori. Talentul este, de asemenea, important, dar uneori poți obține succes și fără talent, prin muncă asiduă. De aceea eu consider că toate acestea împreună sînt importante.

- Ce greutăți ați întîmpinat la Jocurile Olimpice?

- Cel mai greu lucru la Jocurile Olimpice a fost faptul că, în comparație cu alte competiții, trebuie să depășești fiecare cursă 100 de procente. În cadrul preliminarelor, să zicem la Cupa Mondială sau Europeană, o poți depăși puțin mai calm, căci oricum vei trece mai tîrziu prin semifinale. La Jocurile Olimpice, fiecare cursă trebuia să fie sută la sută, pentru că toată lumea a venit acolo pentru a ajunge la finală și pentru a obține cele mai bune rezultate. Poți să te relaxezi, dar imediat poți fi depășit și va fi deja prea tîrziu să faci ceva.

- În lupta pentru medalie: ce vă amintiți?

- Cînd eram la linia de start, nu mă gîndeam la medalie. Pentru că este mai bine să nu prognozezi nimic dinainte. Pur și simplu mă aflam la linia de start, iar scopul meu era să fac totul corect, ca la antrenamente, să execut tehnic totul corect și să realizez cel mai bun desen posibil al depășirii tactice a distanței.

- Sportul este…

- Sportul este deja o parte din viața mea, un stil de viață, fără de care, ca la majoritatea sportivilor, nu poți trăi.

Aș compara ... nu știu cu ce aș putea compara, acesta este deja viața ta, dacă ai început deja profesional, vei continua chiar și după 20 de ani, oricum vei fi atașat de el. S-ar putea să te ocupi deja cu altceva, dar oricum sportul îți va oferi disciplina cu care vei continua să mergi prin viață.

- Vă vedeți viitorul în Moldova?

- Încă nu m-am uitat așa departe, dar mi-aș dori, desigur, propria mea locuință în Republica Moldova. Deocamdată trăiesc într-un apartament închiriat, dar sper că în curînd ea va apărea, aș dori să am o mașină, un apartament. De exemplu, în acest an am fost cu descalificare, nu am nici măcar un salariu. Am fost deja cu acest entuziasm, dar au fost și oameni care m-au ajutat, anume m-au finanțat, fără a-i cere înapoi – mi-au dat bani din buzunarul lor, nu din anumite surse, dar anume din banii lor personali, pentru care nu au cerut nimic în schimb și eu le sînt foarte recunoscător.

- Cum a decurs pregătirea pentru Jocurile Olimpice?

- Federația noastră are un buget foarte mic, în comparație cu alte federații. Acum ne-a ajutat foarte mult să ne pregătim Comitetul Național Olimpic. Ne-au fost alocați bani pentru pregătire, plecare la competiții.

- De ce nu ați avut salariu?

- Pentru a primi un salariu, trebuie să existe unele competiții și trebuie să evoluezi. În 2020 au fost competiții. Am cîștigat Cupa Mondială. Cînd Iacob Buhu, care atunci are președintele federației, a încercat să obțină un salariu, nu a reușit, pentru că am cîștigat Cupa Mondială și nu mi-au dat un salariu.

- Moldova este…

- Moldova înseamnă deja mult pentru mine. Eu pot spune că locuiesc aici, pentru că m-am mutat aici din Ucraina, cu fratele meu, sînt deja cetățean al Moldovei. Nu pot spune că am fugit de acolo, sînt și eu cetățean al Republicii Moldova. Mă bucur că am fost primiți bine și că putem face ceva util pentru Moldova.

- Medalia pentru un sportiv este…

- Medalia este deja un indicator a ceea ce a obținut, anume prim muncă, faptul că a reușit să se impună deja la concursuri, rezultatul antrenamentelor, că s-a trezit în fiecare dimineață și aceasta este un fel de recompensă.

- Planurile de viitor…

- În sport nu există limite. Poți deveni campion Olimpic și vei avea următorul obiectiv, de exemplu, să repeți rezultatul, sau poți cîștiga la jocurile Olimpice, dar cu timpul vei dori să bați un record mondial sau un record Olimpic, ca să rămînă în istorie.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?