X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

S-a stins din viață o legendă a judo-ului moldovenesc

20 oct. 2020,, 13:12   Sport
4245 0

Unul dintre cei mai buni și titrați antrenori ai judo-ului moldovenesc, antrenorul emerit Vasile Colța, a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Și-a dedicat 51 de ani profesiei, iar de-a lungul anilor a educat și promovat zeci de campioni și premienți naționali, europeni, mondiali și olimpici în fosta URSS, Republica Moldova, Bulgaria, iar în ultimii ani conducea naționala Emiratelor Arabe Unite, scrie zdg.md.

„Trist, foarte trist… În această noapte a decedat VASILE COLȚA, o legendă a judo-ului moldovenesc. Va rămîne pentru toți un model de dăruire, energie explozivă și inteligență. Datorită dumnealui această probă olimpică într-un stătuleț așa de mic cum este R. Moldova a avut parte de o dezvoltare fără precedent, iar judocanii noștri au devenit o forță de temut nu doar în Europa, ci și pe toate meridianele mapamondului”, a scris pe pagina sa de facebook Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova.

Vasile Colța și-a început activitatea în 1969 în calitate de antrenor de sambo la Hîncești. În 1971, elevul său, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori.

Născut pe 9 februarie 1946 la Hîncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 – cu o pauză în perioada 2004-2008 – pînă în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei.


În ultimul timp, pînă la internarea în spital, Vasile Colța pregătea selecționata Emiratelor Arabe Unite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?