X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Mureiko a vorbit despre rivalul său Karelin și relația dintre ei

1 aug. 2020,, 15:00   Sport
4331 2

Multiplul cîștigător al campionatelor mondiale și Europene, medaliat cu bronz la jocurile Olimpice din 1996, unul dintre cei mai cunoscuți sportivi, luptătorul Serghei Mureico, într-un interviu pentru Noi.md a vorbit despre rivalitatea cu luptătorul rus Alexandr Karelin și relațiile dintre ei.

Menționăm faptul că numele lui Serghei Mureico este indispensabil legat de cel al lui Alexandru Karelin, toată presa îl numea unicul adversar demn al acestui sportiv de excepție al contemporaneității. Și însuși Karelin a vorbit foarte măgulitor despre Mureico.

”Karelin este, desigur, o legendă a sportului nostru. El a făcut foarte multe pentru dezvoltarea sportului sovietic, pentru popularizarea acestuia. Și chiar dacă nu mai evoluează, deputat fiind, este în continuare o legendă”, a menționat Serghei Mureico.

El a recunoscut că pentru prima oară l-a văzut pe Karelin la cantonament, la Kislovodsk.

”Eu eram un începător, junior. El – adult, mi s-a părut ireal de mare, un uriaș. În presa străină era numit ”ursul rusesc”, dar pe atunci încă nu era un urs, era tînăr, nu acumulase puterea deplină. Apoi ne-am antrenat împreună în selecționata Uniunii, am fost martor cum a crescut profesional, cum a devenit campion. În 1988 a fost cîștigător al Jocurilor Olimpice din Seul. Eu aveam pe atunci 18 ani, iar el era deja campion”, povestește Serghei Mureico.


”Ce pot spune? Comunicam normal, ca între adversarii principali. Noi ne antrenam adesea împreună, evoluam, pe atunci nivelul de pregătire era foarte înalt. În anul 1991 ne-am pregătit împreună de Spartachiada popoarelor, la Moscova, am evoluat împreună. Eu am luptat cu el în finală, pentru primul loc. Lupta a fost foarte tensionată. Pe atunci eram cam la același nivel. Iar în a.1992 ne-am pregătit de Jocurile Olimpice din Barcelona. Eu eram nr.2 în selecționată. Dacă Karelin, Doamne ferește, ar fi căpătat vreo traumă, eu aveam șansa să fiu primul”, a menționat luptătorul moldovean.

Potrivit lui, din 1993, deja în componența selecționatei Moldovei, el de două ori a luptat în același subgrup cu Karelin la campionatul Europei și de două ori - în finala campionatului mondial.

”În 1996 am participat la Jocurile Olimpice din Atlanta. După tragerea la sorți, am nimerit în aceeași subgrupă cu Karelin. Ne-am confruntat în cea de-a doua luptă. Pe parcursul primei perioade lupta era egală, eu am fost de mai multe ori pus la parter, Karelin nu putea face nimic. Prima perioadă s-a încheiat cu scorul de 0-0. În perioada a doua schema arbitrajului nu s-a schimbat, în luptă egală eu eram pus la parter, doar la finalul luptei la parter a fost pus și Karelin.

După fluierul arbitrului și începutul luptei la parter, eu am reușit să-l apuc și să-l deprind de covor. Dar nu am putut să-l țin. Am înțeles că este unica mea șansă de a învinge, am decis să fac o manevră, care însă nu mi-a reușit, l-am scăpat, dar arbitrul a decis altfel și i-a acordat lui Karelin două puncte. Așa că învingător a ieșit Karelin”, a povestit Serghei Mureico.

”Nu aveam altceva de făcut, trebuia să lupt pentru medalia de bronz. Pentru asta a trebuit să cîștig în două lupte, inclusiv cu medaliatul Jocurilor Olimpice din Suedia. În lupta pentru bronz aveam un adversar serios, medaliat al campionatelor Europei și lumii - Piotr Katoc din Ucraina, în fața căruia am cedat la europenele din 1996. Am reușit să obțin victoria cu scorul 0-0 și să ocup locul trei.

Nu pot spune că eram prieteni apropiați cu Karelin. Fiecare cu caracterul său. Dar la competiții, campionatele mondiale și europene, unde ne vedem, comunicam, discutam, ne aminteam de cele trecute. Avem relații omenești normale”, a subliniat luptătorul moldovean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?