X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Minskul nu va mai găzdui Campionatul Mondial de hochei pe gheață

19 ian. 2021,, 11:57   Sport
6470 2

Belarus a fost exclusă de la co-organizarea Campionatului mondial de hochei pe gheaţă, a anunţat luni seara Federaţia internaţională de profil (IIHF), scrie dpa.

''Din cauza problemelor de siguranţă şi securitate, Consiliul IIHF va muta disputarea Mondialelor din acest an de la Minsk. Noile opţiuni de găzduire ale turneului vor fi evaluate'', se arată într-un comunicat pe contul de Twitter al IIHF, potrivit agerpres.ro.

Săptămîna trecută, ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat în favoarea retragerii dreptului de organizare a Campionatului Mondial 2021 de hochei pe gheaţă de către Belarus, din cauza acţiunilor de represiune împotriva mişcărilor prodemocratice.

Competiţia mondială era programată între 21 mai şi 6 iunie în capitala Belarus, Minsk, şi în capitala Letoniei, Riga.

''Oricine este serios în privinţa solidarităţii cu Belarus, nu poate dori cu adevărat ca această ţară să găzduiască un campionat mondial în această situaţie. Asta ar fi cel mai mare cadou de Public Relations pentru (Aleksandr) Lukaşenko şi un semnal dezastruos pentru protestatari. Sper că organizatorii vor înţelege de asemenea acest lucru'', scria ministrul german de Externe pe pagina sa de Twitter.


Comunitatea internaţională a făcut presiuni ca Belarusul să piardă dreptul de organizare ca răspuns la modul în care sînt trataţi demonstranţii împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care a cîştigat alegerile în luna august cu o majoritate de 80% din voturi. În ultimele săptămîni, opoziţia din Belarus a cerut anularea tuturor meciurilor prevăzute la Minsk, în semn de protest contra menţinerii la putere a lui Lukaşenko.

La începutul lunii, cu prilejul unei întîlniri cu Rene Fasel, preşedintele Federaţiei internaţionale de hochei pe gheaţă (IIHF), preşedintele Lukaşenko insista ca Belarus să organizeze competiţia mondială, chiar şi în cazul retragerii Letoniei. Fasel anunţa ulterior însă că Danemarca s-a oferit să organizeze Mondialul 2021 alături de Letonia.

Preşedintele Belarus este perceput ca ultimul dictator din Europa, iar Uniunea Europeană nu îl mai recunoaşte ca preşedinte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?