X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Luptătorul Victor Ciobanu – sportivul anului 2021

23 dec. 2021,, 16:30   Sport
2936 0

Luptătorul de stil greco-roman, Victor Ciobanu, a fost plasat în fruntea topului celor mai de succes sportivi ai anului 2021, potrivit sondajului realizat de Asociația Presei Sportive din Republica Moldova (APSM). În acest an el a devenit campion mondial în categoria de greutate de 60 kg la întrecerile ce au avut loc la Oslo (Norvegia).

Discipolul antrenorului Mihail Cucul a obținut cel mai bun rezultat în istoria luptelor din R. Moldova, devansînd performanța lui Serghei Mureico (+130 kg) la Mondialele din 1993 de la Stockholm (Suedia) și la cele din 1995 de la Praga (Cehia), unde acesta din urmă a cucerit medalii de argint. Ar fi de menționat că un alt luptător moldovean a intrat totuși în posesia „aurului” mondial, doar că la lupte libere – este vorba despre succesul din 1994 al lui Lukman Jabrailov (82 kg), înregistrat la Istanbul (Turcia). În 2021, Victor Ciobanu s-a clasat pe locul 1 și la Grand Prix Zagreb Open, transmite Noi.md cu referire la gazetadechisinau.md.

Serghei Tarnovschi: The YOG canoeist making waves for Moldova - Olympic News

Pe locul doi al clasamentului s-a situat canoistul Serghei Tarnovschi. Acest lucru se datorează în mare parte medaliei de bronz cucerite de atletul nostru la Jocurile Olimpice de la Tokyo în cursa de 1000 de metri la individual. Distincția respectivă, cucerită de sportivul naturalizat, a fost unica în cadrul delegației noastre olimpice. De asemenea, Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de argint la Campionatul European de kaiac-canoe, desfășurat în luna iunie 2021 la Poznan, Polonia (C-1, 500 m). Reamintim că el este antrenat de Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic.

Irina Rîngaci a câștigat și Europenele Under 23 | Olympic Moldova


Poziția a treia în top i-a revenit luptătoarei Irina Rîngaci (antrenori – Andrei și Petru Chiperi, decorați în acest an cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat), care în 2021 a devenit campioană tocmai la patru turnee internaționale de cel mai înalt rang: la doar 19 ani ea a cucerit titlul de campioană europeană printre senioare, iar la 20 de primăveri împlinite a realizat un lucru care părea pur și simplu incredibil de obținut la o vîrstă fragedă din punctul de vedere al constituției atletice – a intrat în posesia titlului mondial (la Oslo). Astfel, pentru prima dată în istoria luptelor feminine, o reprezentantă a Republicii Moldova s-a învrednicit de trofeul mondial suprem. Anul i-a adus compatrioatei noastre patru titluri de cel mai înalt rang la Mondialele și la Europenele de seniori, tineret și juniori, plasînd-o pe culmile unei cariere în plină ascensiune.

Marin Robu

Topul este completat de halterofilul Marin Robu (81 kg, antrenor – Sergiu Crețu), care a cucerit două medalii la Campionatele Mondiale ce s-au desfășurat în decembrie 2021 la Tashkent, Uzbekistan. Cu 168 kg, el a devenit campion mondial la stilul smuls și deținător al noului record continental U-23. La total, Marin s-a clasat pe locul 3, cu 363 kg (peste precedentul record european pentru Under-23). Ultima dată un halterofil de-al nostru a urcat pe podiumul mondial de premiere în anul 2005, cînd Alexandru Bratan, care a evoluat în categoria de greutate de 105 kilograme, și-a adjudecat la competițiile ce au avut loc în Qatar tocmai două distincții de argint, la smuls și la total. Reamintim că la Jocurile Olimpice de la Tokyo compatriotul nostru a acces în finală, unde s-a clasat pe locul 8, după ce suferise o accidentare la spate, cu doar cîteva zile înainte de startul olimpic. În plus, Marin a devenit în acest an vicecampion european.

Anastasia Nichita a ELIMINAT una dintre marile favorite, dar a cedat în fața sportivei din Bulgaria. Ce URMEAZĂ? - Realitatea.md

Luptătoarea Anastasia Nichita (antrenor – Tudor Cîrlan, ambii fiind deținători ai Premiului Național din acest an)a intrat și ea în topul întocmit de ziariștii sportivi, cu poziția a 7-a la JO de la Tokyo și cu medalia de bronz la Campionatele Europene. De asemenea, discipola școlii moldovenești de lupte și-a adjudecat trofeul suprem la Europenele de tineret Under-23.

Дзюдоист Денис Виеру: у меня большие планы на Олимпийские игры - 07.07.2020, Sputnik Молдова

Apoi în clasament urmează judocanul Denis Vieru (antrenor – Valeriu Duminică, tehnicianul selecționatei), situat pe poziția a9-a la JO, cu aur la Grand Prix Zagreb și Grand Slam Abu Dhabi.

Atletul Andrian Mardare a ocupat locul șapte la Jocurile Olimpice de la Tokyo în finala probei aruncarea suliței - #diez

El este urmat de reprezentantul probei de atletism Andrian Mardare (aruncarea suliței, antrenor – Valeriu Lungu)locul 7 la Olimpiadă, situarea pe podiumul de premiere la turneele de la Berlin (reuniune anuală ISTAF), Paris (Liga de Diamant) și Cupa Europeană de atletism de la Split (Croația).

Daniela Cociu și Maria Olărașu

De asemenea, în top au intrat canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu, care, în pereche, s-au clasat pe locul 7 la JO de la Tokyo, au cucerit „argintul” la Campionatele Mondiale pentru tineret U-23 și „aurul” la Europenele U-23. Ele sînt antrenate de Viktor Reneiski, dublu campion olimpic, tehnicianul naționalei de canoe.

Iulia Leorda a devenit vicecampioană mondială | Olympic Moldova

Luptătoarea Iulia Leorda (antrenori – Petru și Andrei Chiperi, tatăl și fiul) în acest an a devenit vicecampioană mondială, cîștigînd și medalia de bronz la turneul continental. La nominalizarea cel mai bun tînăr sportiv a învins în mod detașat luptătoarea de 20 de ani Irina Rîngaci.

Албот победил в финале чеха Лехечку и выиграл турнир во Франции

Clasamentul a fost încheiat de tenismenul Radu Albot, care intră în top-150 ATP ranking (cei mai buni tenismeni ai lumii). Recent, el s-a impus la Istanbul Challenger, în pereche cu Alexander Cozbinov.

Mihail Cucul și Victor Ciobanu

Titlul de cel mai bun antrenor i-a revenit lui Mihail Cucul, mentorul lui Victor Ciobanu.

Sheriff Tiraspol double squad value - Adama Traoré among the biggest winners | Transfermarkt

Cea mai bună echipă a anului a fost desemnată campioana Moldovei, formația Sheriff Tiraspol(antrenor – Yuri Vernydub), pentru prestația excelentă demonstrată în Liga Campionilor europeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?