Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Karpov: Bălți este un oraș cu minunate tradiții de șah

4 feb. 2019,, 16:00   Sport
2499 0

Bălți este un oraș cu minunate tradiții de șah.

Acest lucru a fost declarat de către faimosul șahist rus, campion mondial la șah, deputat în Duma de Stat, Anatolii Karpov, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova" de la NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, în general, a fost în Moldova de aproximativ 7-8 ori, inclusiv în perioada sovietică a avut două vizite.

"Iar în ultimii ani, am început să vin mai des în Moldova, deoarece cooperarea se dezvoltă activ, în Moldova șahul a fost introdus în programa școlară și eu îi ajut cu această ocazie", a spus Anatolii Karpov.

Grandmasterul internațional a subliniat că în Bălâi există vechi tradiții minunate de șah, încă din perioada sovietică orașul a dăruit numeroși jucători de șah remarcabili.


"Însă eu nu am fost niciodată la Bălți, de aceea în timpul vizitei mele curente în Moldova am decis să vizitez acest minunat oraș și să mă întâlnesc cu șahistii de acolo. Era o familie faimoasă de maeștri sovietici de șah - familia Nevednicih, ei au fost forța principală a echipei de șah moldovenești, când Moldova juca în campionatele de echipă. De asemenea, Nava Gordon a început acolo, apoi a plecat la Odessa, iar acum locuiește în Canada ", a spus Anatolii Karpov.

Campionul mondial de șah a declarat că în prezent are o rețea de școli de șah care operează în 32 de țări ale lumii, inclusiv în 46 de regiuni din Rusia.
"Eu și acum călătoresc activ în lume. Am fost recent în Spania, unde am primit premiul european "Legenda mondială a sportului". Am fost invitat în orașul Dos Hermanas, unde cu în urmă 15 ani am deschis cursuri de șah în școala principală a orașului. Acestă școală încă mai există și se dezvoltă. Dacă la început era doar un program experimental, acum există o lecție de șah obligatorie în școală pentru copiii cu vîrste cuprinse între 6 și 12 ani. Copiii joacă șah, iar prin acest Joc este dat un impuls dezvoltării mentale, a strategiei, logicii și memoriei. Acest efect există și este dovedit pe toate continentele. Acolo unde șahul este inclus în educație, disciplina se îmbunătățește și se dezvoltă performanța la alte discipline ", a subliniat grandmasterul internațional.

El a reamintit că șahul se dezvoltă în mod activ în Moldova, în republică au apărut grandmasteri precum Viorel Bologan, care ocupă acum un post important în conducerea Federației Internaționale de Șah și este unul dintre principalii oameni din FIDE.

"Viorel este bravo. El a câștigat numeroase campionate internaționale și am devenit prieteni cu el când a câștigat primele campionate în Siberia. În acest an, va avea loc cel de-al 20-lea campionat internațional de șah al lui Anatolii Karpov. Și dacă am pornit acest campionat de la nivelul mediu, acum am intrat în top trei cele mai bune campionate din lume. El se desfășoară în orașul Poikovski, raionul Neftiugansk, regiunea autonomă Hantîmansiisk. Este de remarcat că în toate așezările urbane există școlile mele ", a spus Anatolii Karpov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?