Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum funcționează analiza sportivă în fotbalul mondial?

6 oct. 2021,, 13:15   Sport
2843 0

Reprezentantul serviciului sportiv american Hudl pentru Rusia, Moldova, România, Vitalie Soloviov, a declarat pentru canalul "nu bla bla" cum funcționează analiza sportivă în lume și în fotbalul rusesc.

"La nivel global acest lucru arată așa. În lume, în fiecare zi, în fiecare săptămînă se joacă sute, mii de meciuri de fotbal. Toate acestea sînt înregistrate. Compania are un departament video special care "aspiră" toate meciurile din întreaga lume. Fotbalul profesionist, prima ligă, a doua, a treia, uneori campionate de tineret. Le încarcă pe platformă. Apoi, în joc intră așa-numiții "dezasamblatori" - oameni care au fost instruiți ceva timp în prealabil. Există un model de sortare a fiecărui joc. Sînt sute de parametri care sînt fixați în fiecare meci. Și ei, avînd un videoclip, avînd un program special de analiză, avînd un protocol al meciului, atribuie fiecare acțiune statistică unui unui sau altui jucător. Respectiv, acești băieți primesc meciul, primesc protocolul și încep analiza acestuia", a menționat Vitalie Soloviov.

Potrivit acestuia, în medie, analiza unui meci în prezența unui videoclip de bună calitate, în care se văd bine jucătorii și numerele lor, durează între 6 și 8 ore. "Selectorul" stă și înregistrează meticulos fiecare acțiune: pasa: dacă este exactă sau inexactă, lungimea pasei. Toate acestea ajung apoi în statistici. Este indicat tipul acestei pase: transmitere agravantă, ascuțită, de gol și așa mai departe. Este marcată fiecare luptă: cîștigată, pierdută, de sus, de jos...

"Există sute de parametri care sunt citiți în fiecare meci. De unele dintre ele cineva are nevoie mai mult, cineva mai puțin. Dar această istorie are întotdeauna în acest fel. Apoi totul pleacă. Partea digitală, statistică, ajung într-un raport statistic, care are 20-23 de pagini pentru ambele echipe. Adică, un antrenor, un jurnalist sau un analist, ia acest raport în mîini și vede detalierea completă a meciului, pentru fiecare repriză, pentru fiecare jucător și pentru echipe în general, toate cifrele privind acest meci. Chat-ul video ajunge, respectiv, pe platforma video. Te duci la platforma video, intri în meciul jucat și poți urmări toate momentele periculoase ale meciului. Există butonul "momente periculoase". Faci clic și îți apare imediat o listă și te uiți. Antrenorul clubului poate vedea cum joacă viitorul său adversar, cum, de exemplu, iese din apărare pentru a înțelege cum joacă. În cîteva clicuri, antrenorul poate vedea acele acțiuni care îl interesează. Adică, în general, acest lucru arată așa. Iar amploarea și volumele vi le puteți doar imagina. Cîteva mii de meciuri pe săptămînă și toate sînt analizate și toate aceste meciuri pot fi găsite pe această platformă. Mai mult decît atît, acest lucru face viața mult mai ușoară persoanelor care cercetează, caută jucători noi sau urmăresc anumiți fotbaliști", a declarat reprezentantul serviciului sportiv american Hudl pentru Rusia, Moldova, România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?