X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Istoria stadionului Wembley, care va găzdui finala de la EURO 2020

30 mai. 2021,, 02:00   Sport
4050 0

Stadionul Wembley din Londra este unul dintre cele mai cunoscute din lume, iar pe el au avut loc o serie de evenimente istorice. Și în acest an, pe stadionul Wembley va avea loc finala Campionatului European de fotbal, care păstrează în continuare denumirea oficială EURO 2020.

Actualul stadion Wembley a fost inaugurat în 2007, după ce vechiul stadion, deschis în 1923, a fost dărîmat. Wembley are acum o capacitate de pînă la 90 de mii de locuri (în funcție de profilul evenimentului) și este cel mai mare stadion din Marea Britanie și al doilea cel mai mare din Europa.

Arhitectura a fost realizată de companiile Populous și Foster and Partners, iar costurile de construcție s-au ridicat la 789 de milioane de lire sterline (echivalentul a peste 1.2 miliarde de lire sterline în banii din zilele noastre).

Deasupra stadionului se află Wembley Arch, o arcadă ce ajunge la o înălțime de 134 de metri. Aceasta servește atît pentru susținerea a 75% din greutatea acoperișului, cît și ca un punct de vedere excelent în zona de est a Londrei.

Pe stadionul Wembley au loc în mod obișnuit meciuri din Cupa Angliei și Cupa Ligii. Dar această arenă a organizat și finalele Champions League din 2011 și 2013.


În perioada următoare, stadionul Wembley va găzdui opt meciuri de la EURO 2020, inclusiv semifinalele și finalele. Pentru britanici e un moment special, ținînd cont că doresc să-și împlinească visul și să devină campioni continentali pe stadionul Wembley.

Iar șansele ca acest lucru să se întîmple sînt destul de mari, potrivit cotelor de pe NetBet pariuri sportive, unde Anglia este principala favorită. Britanicii au cota 6.00 și sînt la egalitate cu Franța.

Pe noul Wembley au avut loc o mulțime de concerte

Wembley nu este un stadion legendar doar pentru fotbal, ci și pentru alte evenimente importante din istoria muzicii. Astfel, nume cunoscute precum George Michael, Bon Jovi, One Direction, Metallica, Adele, U2, Madonna, Beyonce, Coldplay, Oasis și AC/DC au concertat pe noul stadion Wembley.

Primul concert de pe noul stadion Wembley a avut loc pe 9 iunie 2007, iar George Michael a fost artistul care a inaugurat astfel arena, deși inițial planurile erau făcute pentru Bon Jovi.

Cei de la Muse au avut și ei concerte pe 16 și 17 iunie 2007 și au devenit prima trupă care au lansat un DVD de pe noul Wembley.

De asemenea, pe noul Wembley au mai avut loc concerte în memoria prințesei Diana, pentru combaterea schimbărilor climatice, dar și pentru sprijinirea altor cauze.

Vechiul Wembley a fost inaugurat în 1923

Vechiul stadion Wembley, cunoscut inițial sub numele Empire Stadium, a fost inaugurat în 1923. Iar importanța sa este redată și o declarație celebră făcută de legendarul Pele: “Wembley este catedrala fotbalului. Este capitala și inima fotbalului”.

Vechiul Wembley a găzduit cinci finale de cupe europene, ediția din 1966 a Cupei Mondiale și Campionatul European de fotbal din 1996.De asemenea, aici au mai avut loc și Jocurile Olimpice din 1948. Printre marii artiști care au concertat pe vechiul Wembley se află David Bowie, Queen, Paul McCartney, Elton John, The Who, U2, Phil Collins și Madonna.

Michael Jackson este artistul care a concertat de cele mai multe ori pe Wembley. A fost de 15 ori aici și a vîndut peste 1.1 milioane de bilete. La un moment dat a avut șapte concerte la rînd pe Wembley, la care au luat parte aproximativ 504 mii de spectatori.

Costurile de construcție ale vechiului Wembley au fost de 750 de mii de lire sterline, echivalentul a 46 de milioane de lire sterline în banii din zilele noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?