Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ion Lazarenco-Tiron, în fața unei noi victorii

9 dec. 2019,, 08:15   Sport
2915 0

TVR MOLDOVA a oferit Premiul pentru diaspora sportivului Ion Lazarenco Tiron.

Este primul om de pe glob care a reuşit să traverseze înot cele şapte strâmtori ale lumii, din prima încercare. În 2013 a înotat de-a lungul Nistrului, pe o distanţă de 240 km, timp de 8 zile, punându-şi viaţa în pericol, pentru a transmite un puternic mesaj de pace oamenilor de pe ambele maluri. Era sa fie împuşcat de lunetişti, dar nu a cedat. În 2018, a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociaţia Mondială de Înot în Aer Liber, cu sediul în California, pe baza voturilor primite de pe mapamond. Totodată, la începutul anului, a devenit cel mai bun înotător al Irlandei, pentru al patrulea an consecutiv.

Într-un interviu, povestea că atunci când era în Japonia şi înota în ocean, deasupra lui erau rachetele lansate de Coreea de Nord.... de parcă ştiau că înota pentru pace! A făcut un credit la bancă, pentru a construi în satul natal, un stadion. Iar efortul i-a fost răsplătit: câţiva copii au ieşit campioni.

Deşi a emigrat de 23 de ani în Irlanda, reprezintă Republica Moldova în fiecare competiţie. Nu a înotat sute de kilometri pentru a obţine medalii şi distincţii, ci a făcut eforturi pentru a atrage atenţia comunităţii asupra conflictului transnistrean. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2019.

De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR MOLDOVA sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române, a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?