Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În această zi, cu 23 de ani în urmă, Sheriff a cîștigat primul său trofeu

27 mai. 2022,, 18:30   Sport
2897 0

La 27 mai 1999, clubul de fotbal Sheriff Tiraspol a cîștigat primul său trofeu.

În ultima perioadă "Sheriff" a devenit mult mai vestit în lume și nu numai printre fanii fotbalului moldovenesc. Sheriff cîștigă constant în Moldova tot ce poate fi cîștigat, iar toamna trecută a făcut mult zgomot și în fotbalul european. Între timp, astăzi clubul sărbătorește 23 de ani de la primul său trofeu, precum și un sfert de secol de la înființare (în aprilie 1997).

În sezonul 1998/1999, Sheriff a jucat pentru prima dată în istoria sa în prima ligă a Campionatului Moldovenesc de fotbal, iar clubul, care era antrenat de fostul fotbalist al Dinamo Minsk și echipei naționale a URSS, Serghei Borovski, a cîștigat primul său trofeu, ajungînd în finala Cupei Moldovei și cofnruntîndu-se acolo cu ”Constructorul” lui Valerii Rotari.

După cum scrie almanah.md, calea spre finală pentru Tiraspol a fost spinoasă — mai întîi, în sferturile de finală, ei au trebuit să joace împotriva lui Zimbru, hegemonul de atunci al fotbalului moldovenesc. În semifinale, a fost învins de "Moldova-Gaz" — la început "Sheriff" a cîștigat cu 2-0, dar în meciul de răspuns a pierdut cu 0:2. Cu toate acestea, în prelungiri, a marcat un gol jucătorul echipei naționale de tineret a României, Dan Lăcustă, care a costat Sheriff 200 de mii de dolari, ceea ce devenise atunci un record pentru fotbalul moldovenesc. Golul său a dus Sheriff în finală.


Iar ultimul meci al turneului a avut loc pe Stadionul Republican din Chișinău, iar miza nu era în favoarea Sheriff, care, în timpul campionatului, a suferit două înfrîngeri în fața rivalului său de cupă. Este curios faptul că înainte de joc existau zvonuri că ar fi fost invitați arbitri din România ca să servească meciul, dar în cele din urmă, conducerea cluburilor a convenit asupra arbitrului Andrei Iakovlev, care, cu un an mai devreme, fusese recunoscut drept cel mai bun arbitru din Moldova.

El a judecat fără plângeri, iar meciul s-a dovedit a fi dramatic. La începutul celei de-a doua jumătăți a jocului, Vladimir Dovghii a scos "Constructorul" înainte și, cînd părea că timpul de bază a expirat, legionarul georgian Tamaz Petria, care tocmai ieșise pe teren ca înlocuitor, a decis să marcheze un gol de la distanță - și a reușit. Meciul a intrat în prelungiri, unde, jucătorii Sheriff, inspirați de succes, au marcat ”Golul de aur”. Acesta a fost marcat în minutul 109 de un alt jucător ieșit pe teren ca înlocuitor - Iurie Romaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?