Criza energetică stiri: 791
Preşedintele stiri: 3236
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Federația de Box din Moldova a povestit despre eroul-boxer

6 mai. 00:00   Sport
1844

În ajunul sărbătoririi aniversării de 77 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, Federația de Box din Moldova a publicat un articol despre eroul-boxer Mihail Leonidovici Agulnikov, ale cărui fapte eroice pe cîmpurile de luptă vor rămîne pentru totdeauna în memoria urmașilor recunoscători, informează Noi.md cu referire la boxing.md.

Mihail Agulnikov s-a născut la Odesa, în 1923, a devenit pasionat de box de la vîrsta de 13 ani și a devenit campionul Odesei și cîștigătorul turneelor republicane, înainte de război. În timpul războiului, a absolvit școala de piloți, a luptat pe diferite fronturi, inclusiv pe teritoriul Moldovei. Este decorat cu numeroase ordine și medalii. După război a trăit și s-a antrenat la Bălți.

Sub numele Mihai Dimitrescu, a devenit campionul Romîniei. În 1947 a intrat la Tehnicumul de Educație Fizică din Chișinău. Apoi a lucrat ca profesor și antrenor de box la Soroca. A devenit de 4 ori campion al Moldovei și multiplu cîștigător al de nivel unional. A apărat onoarea Republicii la două Spartakiade ale popoarelor Uniunii Sovietice și la Campionatele URSS. A devenit deținător al titlul de Maestru în sport al URSS la box. A locuit la Chișinău, avîndu-l ca antrenor pe Isidor Goldstein.

Mai bine de 20 de ani, Mihail Agulnikov a activat în calitate de profesor la Catedra de Educație Fizică din cadrul Institutului Politehnic din Chișinău. A educat o pleiadă întreagă de maeștri ai sportului în box. În 1997 s-a mutat cu traiul la Leningrad. A fost arbitru de categorie Națională și Unională. A arbitrat Campionatele Moldovei, turnee unionale și campionate ale Uniunii.

După cum remarca Mihail Agulnikov, în tinerețe a visat la mari realizări în box, dar războiul i-a dat cariera peste cap. În iunie 1941, a trebuit să intre într-o școală de aviație, după care, cu gradul de sergent subaltern, a luptat ca pilot-țintaș pe o aeronavă Il-2. Dar nu s-a despărțit de mănuși nici chiar pe aerodromurile din prima linie: în pauzele dintre bătăliile aeriene îi provoca la un duel pe alți piloți, plus la aceasta, mai reușea să-i învețe box pe toți doritorii.


În anii de război, Mihail Agulnikov a avut 124 de zboruri de luptă și a doborît două avioane de vînătoare naziste. În 1946, a cîștigat campionatul Grupului de Forțe de Sud la categoria de greutate de pînă la 67 kg. În anul următor, a fost inclus în selecționata URSS pentru o întîlnire de meci cu Finlanda, cîștigîndu-și lupta.

Mihail Leonidovici Agulnikov a trăit o viață lungă și demnă. S-a stins din viață la ora 6 dimineața, pe 9 mai 2016, nereușind să sărbătorească o nouă Zi a Victoriei.

5

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав