X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Din acest an, în cîteva școli din țară elevii vor avea lecții de judo

12 oct. 2018,, 11:10   Sport
2472 0

Elevii din clasa întîi a cinci gimnazii din țară au din acest an o nouă disciplină școlară, numită ”Educația fizică și judo”.

Aceasta va fi predată elevilor liceelor din Soroca, Ocnița, Călărași, Sîngerei și Dondușeni. Lecțiile obișnuite de educație fizică vor fi combinate cu elemente din judo.

Astfel de proiecte au fost deja implementate în alte țări europene, precum Ungaria, Franța, Spania și Portugalia.

Decizia a fost luată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a semnat un acord de colaborare cu Federația Internațională de Judo și cu cea din Republica Moldova.

Programul a pornit ca un proiect-pilot, iar Federația de Judo a asigurat fiecărei școli echipamentul necesar: atît tatami, cît și kimono-uri.

"Deja sînt careva rezultate după o lună de muncă. Antrenorii, copiii și părinții sînt ”pentru”. Copiii au rezultate bune, se țin mai bine pe picioare. Este ceva frumos, după părerea mea", a declarat Valeriu Duminică, secretar general, FM Judo.

Viorel Midrigan este fost judocan și campion național la cadeți. El a ales să împărtășească cu picii pasiunea sa față de judo.
Viorel activează ca profesor de educație fizică la gimnaziul "Anton Crihan" din Sîngerei.

"Aici nu merge vorba doar despre lupte. Merge vorba de coordonare, încrederea în sine de la această vîrstă. Eu cred că este binevenit pentru fiecare copil", a zis Viorel Midrigan, profesor de educație fizică.

"Copiii au reacționat foarte bine. La noi se practică de mult timp judo-ul. Elevii s-au bucurat, la fel ca și părinții", a spus Nicolae Garbuz, profesor de educație fizică.

În anul viitor, Federația de Judo din Republica Moldova intenționează să introducă această disciplină în alte 5 școli din țară.

La acest capitol excelează Ungaria, țară în care, timp de 2 ani, disciplina de educație fizică și judo a fost implementată în 280 de școli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?