X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

"De obicei oamenii puternici sînt foarte buni"

22 feb. 2022,, 10:00 (reactualizat 23 feb. 2022,, 00:00)   Sport
9089 0

”Azi te antrenezi în sala sportivă din Comrat, iar mîine mergi spre titlul de campion în cea mai prestigioasă organizație MMА”. Așa poate fi conturată pe scurt calea parcursă de Alexandru Romanov – luptătorul moldovean de categorie grea supranumit King Kong, care în prezent participă la turneul de arte marțiale mixte UFC. Anterior, el a susținut 15 lupte reușite, dintre care patru – la UFC. Alexandru a învins în toate luptele, de cele mai multe ori – anticipat.

În ajunul următoarei lupte a lui Alexandr Romanov în SUA, pe canalul YouTube «Не надо бла бла» sprijinit de DAAC Hermes, a apărut filmul «Александр Романов: путь к победе (Alexandru Romanov: calea spre victorie). L-am rugat pe autorul filmului, Alexandr Stahurschii, să ne vorbească despre cum a fost creat filmul și cum își vede el eroul.

Alexandr, fiind autorul filmului, de ce ați ales anume această persoană ?

Neașteptat, mi-a ieșit în cale o știre despre încă o luptă susținută de Alexandru în cadrul turneului UFC. Nu mai auzisem despre el, deși periodic privesc luptele și citesc interviurile luptătorilor de top. În mica Moldovă toți se cunosc unii pe alții, de aceea am găsit repede niște prieteni comuni cu Sașa. Ei mi-au povestit că el e o persoană bună și interesantă. Am decis să-l intervievez pentru modestul meu canal YouTube. Dar ulterior, studiindu-i biografia, m-am încumetat să fac un documentar, pentru ca mai multă lume, din Moldova și din afara ei, să-l cunoască.

Cum a mers Alexandru la contact? Adică – a fost de acord imediat, a fost ușoară conversația?


Nu. La început am încercat să-l contactez pe rețelele sociale, dar nu mi-a răspuns. Am fost nevoit să folosesc resursele personale (zîmbește). Am găsit un cunoscut comun – reprezentantul Federației de lupte libere, care l-a rugat pe Alexandru să comunice cu mine. Ne-am telefonat, ne-am văzut, am discutat, ne-am înțeles.

În filmul Dvs., Romanov face impresia unei persoane modeste, în ciuda titlurilor sale sonore. Așa este?

Da, este adevărat. El este respectuos cu cei mai mari, ascultă atent interlocutorul. Provine dintr-o familie de pedagogi , este un familist bun, educă trei copii. Iată din ce motive am decis să fac un film despre el. Mi s-a părut că va fi un exemplu bun pentru adolescenți: puternic, bun, erudit.

Pentru mine, artele marțiale mixte reprezintă unul dintre cele mai brutale genuri de sport. Nu pot privi cum oamenii se lovesc reciproc. Cum vă pare, această brutalitate în profesie afectează caracterul, comportamentul omului în viața cotidiană?

Foarte important: este o mare deosebire între brutalitate și duritate. Brutalitatea este un comportament emoțional, agresiv. Iar în luptă emoțiile, știut lucru, dăunează. Dar iată, dacă sportivul lovește dur, este un nivel bun al calificării lui. Așa-s regulile artelor marțiale de contact: aici adversarii se bat reciproc, deseori foarte tare. Și dacă tu nu lovești dur, vei fi lovit dur tu însuți.

În viața obișnuită, mulți luptători de nivel înalt sunt persoane calme și modeste. De regulă, oamenii puternici sînt foarte buni. Siguri pe sine, ei nu tind spre conflicte, căci nu trebuie să demonstreze ceva în stradă –pe toate le-au demonstrat în ring sau pe covorul de luptă.

Monologurile sale au fost înregistrate pe un fundal gri sumbru în stil noir. Și soția este îmbrăcată în gri, pe un fundal gri. De ce?

A fost decizia operatorului, pe care eu am acceptat-o. Întotdeauna se ține cont de locul filmării, de interior. Reieșind din aceasta, se decide regia, se construiește compoziția cadrului.

Au existat întrebări la care Alexandru nu a vrut să răspundă?

Nu. În prealabil, am discutat temele discuției, întrebările pregătite de mine.

A cui a fost ideea de a merge la monumentul lui Potiomkin? De ce anume acolo?

Ne-am pregătit pentru filmări destul de mult timp. Eu am studiat interviurile lui Alexandru, am vizionat luptele lui pe internet. Am comunicat cu cei care îi cunosc familia. Am aflat că mama sa predă istoria într-o școală din Comrat. Așa a apărut întrebarea: «Mama ți-a altoit dragostea pentru istorie, cărți?». El a răspuns că la școală a citit multe cărți, opere istorice.

Atunci a apărut ideea să relatăm, în film, despre un fapt din istoria Moldovei, care îi va interesa în special pe cei din Rusia, unde Alexandru Romanov are mulți admiratori. Am zis că generalul-feldmareșal, fondatorul Flotei militare a Mării Negre, favoritul împărătesei Ecaterina a doua este o candidatură bunicică. Cu siguranță, majoritatea rușilor nu cunosc unde și în ce circumstanțe a decedat acest remarcabil om de stat al Imperiului Rus. Călătoria noastră spre obeliscul lui Potiomkin a fost un motiv să ne amintim istoria comună. Puțină lume cunoaște că Grigorii Potiomkin a făcut multe pentru ținutul nostru. Spre exemplu, datorită eforturilor sale în a. 1790 a apărut primul ziar «Courier de Moldavia». Este interesant că ziarul era editat în limba franceză, cu stema Principatului Moldovei. Potiomkin a patronat talentele moldovenești în teatru și pictură.

Ați aflat de unde vine porecla King Kong? La drept vorbind, el nu seamănă cu un monstru… Îi plac copiii… Merge la biserică…

Ei, nu este un secret. Sașa are gabarite impresionante - 120 de kilograme. În luptele sale, una dintre tactici este să pună adversarul pe spate, să se așeze pe el și cu lovituri puternice în cap să-l forțeze să se predea. Cineva dintre spectatori a văzut aici o asemănare cu celebrul personaj din pelicula despre King Kong – așa a apărut această poreclă amenințătoare.

Antrenorul lui Alexandru spune că Romanov este o persoană carismatică, sclipitoare. Dar în film nu există relatările lui despre luptele spectaculoase, despre cele mai acute momente ale lor. Este o tehnică specială a autorului?

Da, așa am decis din start. Luptele pot fi vizionate pe YouTube, și majoritatea interviurilor vorbesc despre aceasta. Desigur, am vrut să arătăm în filmul nostru luptele lui Alexandru în UFC, dar UFC nu a permis folosirea lor. Ei au o poziție foarte dură în ceea ce privește drepturile de autor. Dar, în orice caz, eu am vrut să evit ”standardele” și să prezint în film nu luptătorul, ci omul. Mulți tineri vor să lupte, să devină celebri. Dar nu întotdeauna înțeleg că este o muncă grea, periculoasă. În viață, trebuie să plătești pentru toate. Sportivii de profesie plătesc cu sănătatea, despărțirile dese de familie și cei dragi.

Eroului însuși i-a plăcut acest film?

El a văzut versiunea de lucru a filmului, după lansarea lui nu am mai comunicat. În prezent el se află în cantonamente în SUA, se pregătește pentru luptă. După ce va reveni acasă, sper cu încă o victorie, își va împărtăși impresiile. Dar deocamdată să-i dorim mult succes!

A intervievat Svetlana Derevscicova

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?