Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Cît de pregătiți sînt sportivii moldoveni de Jocurile Olimpice de la Tokyo

10 sep. 2020,, 17:30   Sport
2586 0

Cei șapte sportivi moldoveni, care au acces la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amînate pentru anul 2021, se vor prezenta onorabil. Cel puțin asta speră că se va întîmpla secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ivan Gheorghiu, potrivit căruia sportivii se antrenează din greu pentru această competiție, chiar și în condiții de pandemie, transmite Noi.md.

„Sînt optimist și cred că ne vom prezenta onorabil. Iar procesul de susținere a sportivilor noștri nu a fost sistat cîtuși de puțin. Astfel, prin deciziile adoptate de CNESP, le-am permis membrilor loturilor naționale să se antreneze mai întîi în grupuri mici (pînă la șapte persoane), apoi în aer liber. De asemenea, li s-a permis să se întrunească în cantonamente și să se pregătească peste hotare. O activitate deosebit de rodnică și creativă, generatoare de soluții eficiente pentru asigurarea procesului de pregătire a atleților au realizat federațiile de judo, haltere, lupte, natație, sporturi nautice, atletism ș.a., ceea ce ne permite să sperăm la obținerea unor foi de calificare olimpică și la disciplinele respective. Nutresc speranța că această muncă titanică, inclusiv realizată de angajații MECC, nu va rămîne fără rod, ci se va materializa în medalii și rezultate aducătoare de împliniri și bucurii”, a declarat Ivan Gheorghiu într-un interviu pentru Asociația Presei Sportive din R. Moldova.

Gheorghiu mai spune că procesul de pregătire a sportivilor revine la normalitate și „este îmbucurător faptul că am reușit să evităm contaminarea în masă a performerilor și că am fost capabili să controlăm situația pandemică în domeniu, să nu permitem ca molima să ia proporții catastrofale.

„Desigur că pandemia a scos în evidență multe lacune, cum ar fi lipsa bazei materiale și de infrastructură, la nivel național. Mă refer la necesitatea creării unor complexe și edificii sportive și hoteliere, în cadru cărora atleții noștri ar avea posibilitatea să se pregătească fără a contacta cu lumea înconjurătoare și fără a reveni zilnic acasă. Adică să poată activa în regim de carantină, pe durata unor perioade de timp de 30-40 de zile, în săli sportive izolate de toată lumea”, a adăugat Ivan Gheorghiu.

Întrebat dacă avem șanse reale de a obține rezultate bune la Jocurile Olimpice de la Tokyo, secretarul de stat de la ministerul Educației a răspuns: „Cu siguranță că da. Sportivii noștri au demonstrat în repetate rînduri, mai ales în probele individuale, că au măiestria și abilitatea necesară de a completa rîndurile elitei sportive mondiale, din punctul de vedere al prestației și spiritului de dăruire. Deși la nivel de finanțare și dotare tehnică rămînem mult în urmă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?