X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cine poate practica goju-ryu și cui îi este permis să învețe tehnici periculoase

26 noi. 2022,, 10:30   Sport
2946 0

Pentru a practica Goju-ryu, nu e nevoie de o pregătire specială și chiar și copiii de la vîrsta de patru ani pot practica Goju-ryu.

Cu toate acestea, tehnicile periculoase le sînt predate doar băieților mari ,după o perioadă de încercare și un fel de test.

Despre acest lucru a relata portalului Noi.md Unul dintre primii discipoli ai școlii moldovenești de karate a fost, Victor Panasiuc, în prezent cvadruplu învingător în tradiționalul wushu al mănăstirii Shaolin, deținătorul centurii negre în al 7-lea dan în Goju-ryu și al 8-lea dan în stilul ”Pumnul cocorului alb”, președinte al Asociației Okinawa-Goju-ryu karate-do din Republica Moldova.

El a a menționat că există grupuri de Goju-ryu și în grădinițe.

”Dacă vorbim despre stilul «Pumnul cocorului alb», le permitem să-l încerce doar băieților mari. .. Mai trebuie să treci o perioadă de încercare, un fel de test. Cum se spune, învățătorul trebuie să-și verifice elevul timp de trei ani. În cazul nostru asta e obligatoriu, căci eu predau tehnici destul de periculoase, care chiar și după antrenamente scurte pot fi aplicate pentru o apărare eficientă. Dar dacă cel care a învățat abc-ul karate-ului este agresiv, el poate calici pe cineva din cauza caracterului prost. De aceea e nevoie neapărat de control”, a subliniat Victor Panasiuc.


Potrivit lui, dacă există asemenea persoane, există metode speciale pentru a le face să părăsească secția sau să o schimbe.

”Personal, cred că dacă elevii mei aplică tehnicile în practică și calicesc pe cineva, și eu port vina, este și păcatul meu. Pentru că eu văd clar cui pot transmite tehnicile periculoase, cui – nu. Dacă ai deja o experiență bogată, vezi ce prezintă fiecare persoană”, a spus președintele Asociației Okinawa-Goju-ryu karate-do din Republica Moldova.

Fiind întrebat la ce bun încep să se ocupe cu Goju-ryu oamenii în etate, el a menționat că viața trebuie să fie interesantă.

”Asta e cauza principală. În antrenamente, accentul este pus pe autoapărare, pentru ca în caz de necesitate să te poți apăra. Să participi în sparring cu cei tineri nu se admite, căci articulațiile, mușchii nu-s la fel”, a subliniat Victor Panasiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?