X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Boxul moldovenesc are cu se mîndri și va obține noi succese (VIDEO)

8 iul. 2022,, 11:06 (reactualizat 9 iul. 2022,, 09:22)   Sport
4033 0

În ultimii trei ani, boxerii moldoveni au obținut numeroase medalii la Campionatele Mondiale și Europene în rîndul tinerilor, juniorilor și elevilor, iar cel mai mare succes al lor a fost medalia de bronz la Campionatul European în rîndul adulților, care a fost cîștigată de Alexandru Paraschiv. Drept urmare, boxul moldovenesc are cu ce se mîndri, iar în viitor îl așteaptă noi succese și există șanse mari nu numai să cîștige un bilet la următoarele Jocuri Olimpice, ci și să pretindă acolo la cele mai importante medalii.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul ședinței anuale a membrilor Federației de Box din Moldova, care a avut loc pentru prima dată în ultimii trei ani și a fost audiat raportul de activitate pentru anii 2019, 2020 și 2021, deoarece în ultimii ani ședințele nu s-au desfășurat din cauza pandemiei de COVID-19 din 2020 și 2021.

La ședința anuală a membrilor Federației de Box din Moldova au participat reprezentanți ai majorității centrelor sportive din țara noastră, școlilor sportive, cluburilor de box, antrenori, judecători, membri ai Prezidiului Federației, boxeri remarcabili, veterani ai boxului, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

Întîlnirea a coincis cu începutul unui nou ciclu olimpic de pregătire pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris și a avut loc cu un an înainte de o dată memorabilă: împlinirea a 30 de ani de la fondarea Federației de Box din Republica Moldova. A fost remarcat faptul că boxul moldovenesc are cu ce se mîndri în acești treizeci de ani, în general, și în ultimii ani, în special.

Astăzi, boxul se dezvoltă în Moldova în 28 de școli sportive, unde sînt organizate 118 grupuri sportive și se antrenează aproximativ 1600 de boxeri. Peste 300 de boxeri se antrenează în secțiile cluburilor sportive, există secții de box în liceele sportive din Chișinău și Comrat.

După cum a menționat președintele Federației Moldovenești de Box, Vasile Chirtoca, membrii Federației nu și-au desfășurat adunările anuale timp de trei ani, iar acum s-au adunat pentru prima dată pentru a face totalurile acestei perioade și a constata că, în ciuda pandemiei, au fost obținute anumite rezultate pozitive.


"În ciuda pandemiei, am organizat aproape toate campionatele republicii, și în rîndul elevilor, și în rîndul juniorilor, și a tinerilor, și adulților. Și nu au existat cazuri de coronavirus, deoarece am respectat cu strictețe toate regulile impuse în perioada pandemiei. Și avem rezultate. Pentru prima dată în cinci ani am devenit cîștigătorii campionatului European în rîndul adulților. Înainte de aceasta, am avut medalii de aur, argint și bronz la alte categorii de vîrstă la Campionatele Mondiale și Europene. Dar anul acesta, pentru prima dată în ultimii cinci ani, am obținut medalia de bronz la Campionatul European în rîndul adulților, care a fost cîștigată de Alexandru Paraschiv. El este cu siguranță unul dintre cei mai talentați boxeri din istoria boxului moldovenesc. În semifinale, Alexandru Paraschiv a pierdut în fața viitorului campion, rusului naturalizat, Vahid Abbasov, care a reprezentat Serbia. Dar,, practic el nu a pierdut - lupta a fost absolut egală. Cred că avem o șansă mare de a cîștiga biletul la următoarea Olimpiadă. Și nu doar s-o cîștigăm, ci și să pretindem la cele mai importante medalii", a subliniat Vasile Chirtoca.


Referindu-se la planurile de viitor, președintele Federației de Box din Moldova a spus că, ca întotdeauna, sarcina este de a dezvolta acest sport în țara noastră, deoarece boxul este foarte util, în primul rînd, pentru băieți.


"El este bun pentru că disciplinează adolescenții dificili, îndepărtează tinerii de astăzi de gadgeturi și le oferă putere fizică, curaj, ceea ce este foarte important pentru a crea mai tîrziu familii sănătoase și a fi responsabili de viitorul familiilor lor. Acesta este un vaccin împotriva infantilismului în rîndul tinerilor, care este foarte dezvoltat astăzi. Boxul este un gen de sport foarte bun pentru dezvoltarea personalității. De aceea intenționăm să popularizăm și în continuare acest sport pe de o parte, iar pe de altă parte, să-i identificăm pe cei mai capabili tineri și să le oferim posibilitatea de a se dezvolta ca boxeri de nivel înalt care să poată obține rezultate la marele turneele internaționale. Acest obiectiv a fost și rămîne", a spus Vasile Chirtoca.
La rândul său, vicepreședintele Federației de Box din Moldova, Maxim Certîkovțev, a menționat că principala bogăție sînt oamenii.

"Aceștia sînt sportivii, antrenorii, judecătorii, veteranii. De aceea, Federația de Box din Moldova apreciază contribuția tuturor celor implicați: antrenorilor, sportivilor și funcționarilor, și în fiecare an avem cu ce ne mîndri. Avem multe de spus. Și avem cu ce să ne lăudăm, pentru că orice medalie la Campionatele Europene sau Mondiale este o realizare foarte importantă, o muncă foarte mare și grea a echipei care a mers spre acest rezultat. Aceștia sînt tineri care au stat în sesiuni de sparring, ajutînd la pregătirea sportivului, acesta este antrenorul care își dedică cea mai mare parte a vieții antrenamentului, aceștia sînt funcționarii sportivi care se asigură că finanțarea va fi la timp, au grijă de logistică, cum să pregătească corect, să desfășoare cantonamentele. Aceasta este o întreagă echipă de oameni care au contribuit la obținerea acestor rezultate. Și o astfel de echipă de oameni, membri ai Federației de Box, s-au adunat pentru a face totalurile. În raport am indicat numărul medaliilor pe care le-au cîștigat băieții noștri. La toate campionatele care au avut loc, am luptat întotdeauna pentru medalii de cel mai înalt nivel. Vom continua să lucrăm la obținerea mai multor medalii. Promitem că vom munci și mai mult pentru a valorifica boxul moldovenesc și a obține succes la toate cele mai mari competiții", a spus Maxim Certîkovțev.

Antrenorul principal al echipei de box pentru tineret din Moldova, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing și campion European, Veaceslav Gojan, a menționat că au fost înregistrate progrese în 2020-2021. Băieții au obținut un succes notabil la Campionatul European. Acum ei se pregătesc pentru Cupa Mondială din noiembrie și speră la un nou succes.
Vicepreședintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova, Larisa Popova, a subliniat că Federația de Box din Moldova se dezvoltă întotdeauna bine, are o experiență bogată, antrenori cu experiență, printre care un medaliat la Jocurile Olimpice.
"Boxerii moldoveni cîștigă mereu medalii la Campionatele Mondiale și Europene. Boxul moldovenesc are o mare perspectivă de dezvoltare. Sperăm ca la următoarele Jocuri Olimpice să avem olimpici de la Federația de Box din Moldova. Le dorim tuturor băieților o pregătire bună și succes pentru a arăta un rezultat bun", a spus ea.

În cadrul reuniunii anuale a membrilor Federației de Box din Moldova, s-a constatat că boxerii moldoveni nu au reușit să obțină licența pentru Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, motivul obiectiv fiind impactul negativ al pandemiei COVID-19 asupra calendarului internațional și asupra pregătirii de calitate pentru turneele olimpice de calificare. Participanții la ședință au subliniat că în acest an și în anul viitor este necesar ca toată lumea să-și intensifice activitatea de pregătire pentru turneele Olimpice de calificare pentru a obține dreptul de a reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Cele mai importante succese ale boxului moldovenesc în 2019:

La Jocurile Europene de la Minsk, Vasile Belous (69 kg) a ocupat locul 5, iar Dorin Bucșa (60 kg) și Cristina Cravcenco (57 kg) au ocupat locul zece;

Dorin Bucșa (60 kg) a cîștigat medalia de argint, iar Alexandru Paraschiv (64 kg) medalia de bronz la Campionatul Europei U22;
La Campionatul European de tineret din Bulgaria, Vladislav Gudzi (64 kg) a urcat pe a doua treaptă a piedestalului, iar Daria Cozorez (81 kg) – pe a treia treaptă, alți patru boxeri au ocupat locurile cinci;

Cu două medalii de bronz au revenit de la Campionatul European din România juniorii noștri Vasile Guzun (57 kg) și Mihail Țaranu (48 kg), iar șapte au ocupat locul cinci;

La Campionatul European din Georgia în rîndul elevilor, Irina Ciubova (54 kg) a cîștigat medalia de argint și încă patru boxeri au ocupat locul cinci;

Campioni ai turneelor internaționale au devenit: la Kaunas - Dmitri Galagoț (64 kg), la Gomel - Davron Bozorov (69 kg) și Andrei Zatușevschi (91 kg), la Belgrad - Dmitri Galagoț ( 64 kg), Victor Carapcevschi (75 kg) și Alexei Zavatin (+91 kg), la Herson - Dorin Bucșa (60 kg);

La turneele internaționale IBA și EUBC categoria "A" au fost cîștigate 5 medalii de argint și 6 de bronz.

În aprilie, la Chișinău, în sala aglomerată a Arenei de Atletică Ușoară, Federația de Box și IBS Promotions au organizat o seară grandioasă de box profesionist, difuzată de televiziunea europeană și, prin intermediul resurselor de Internet – în întreaga lume. Au participat boxeri din Letonia, Lituania, România, Ucraina, Rusia, Georgia și Moldova. Au avut loc 13 lupte, dintre care unul pentru centura Intercontinentală a WBO ASIA și două - pentru prima dată - pentru centura de campion al Moldovei la box profesionist.

Cele mai importante succese ale boxului moldovenesc în 2020:

La Campionatul European de tineret din Muntenegru, Daria Cozorez (+81 kg) a cîștigat medalia de aur, Mihail Taranu (48 kg) a cîștigat medalia de argint, Daniil Slepoi (54 kg), Vladislav Gudzi (63 kg) și Cristina Chiperi (54 kg) au luat bronzul, iar alți patru boxeri au ocupat locul cinci.

La Campionatele Europei printre juniori din Bulgaria, Ilie Argatu (48 kg) a cîștigat medalia de aur, Alexandru Guranda (63 kg), Nicolae Burduja (+80 kg) și Irina Ciubova (54 kg) au cîștigat medaliile de bronz, alți doi boxeri au ocupat locurile cinci.

Campionii turneului internațional IBA de categoria "A" din Serbia au devenit Alexandru Paraschiv (63 kg) și Andrei Vreme (75 kg), locul doi a ocupat Valeriu Sîrbu (75 kg), iar Dumitru Galagoț (69 kg) a ocupat locul trei.

Cele mai importante succese ale boxului moldovenesc în 2021:

La Campionatul Mondial în rîndul adulților din Serbia, Andrei Chiriacov (80 kg) a pierdut în fața luptătorului rus în lupta pentru semifinale și a ocupat locul 5, pe locul zece s-au clasat Dumitru Galagoț (69 kg) și Andrei Zaplitnîi (92 kg).

La Campionatul Mondial de tineret din Polonia, Daria Cozorez (+81 kg) a cîștigat medalia de argint, Vladislav Gudzi (69 kg) și Cristina Chiper au ocupat locul 5.

La Campionatul European U22 din Italia, Andrei Chiriacov (80 kg) și Daria Cozorez (+81 kg) au cîștigat medalii de bronz, iar Victor Vacula (60 kg) și Andrei Zaplitnîi (92 kg) au ocupat locul 5.

Dumitru Vieru (48 kg), Ilie Argatu (51 kg), Ștefan Vozniakovschi (63 kg) și Nicolae Burduja (+92 kg) au fost premiați cu bronz la Campionatul European de tineret din Muntenegru, alți doi boxeri au ocupat locurile cinci.

La Campionatul European de juniori din Georgia, cinci boxerii de-ai noștri nu și-au putut învinge rivalii în sferturile de finală și au ocupat locurile cinci.

La primele Jocuri ale Comunității Statelor Independente din Rusia medalii de bronz au cîștigat Dmitri Semencenco (57 kg), Stanislav Pastuhov (60 kg), Igor Duca (66 kg), Andrei Osievschi (70 kg), Stanislav Brailean (75 kg), Grigore Chiriacov (+80 kg) și Irina Ciubova (54 kg).

Pavel Zavalișin (90 kg) și Xenia Coronciuc (64 kg) s-au întors de la Campionatul European în rîndul elevilor din Bosnia și Herțegovina cu medalii de argint, Andrei Cenușa (42 kg) a primit o medalie de bronz, iar alți doi boxeri au ocupat locul cinci.

Alexandru Paraschiv (63 kg) a ocupat locul 9 la Turneul european de calificare olimpică de la Paris.

Boxerii moldoveni au devenit cîștigători ai turneelor internaționale IBA și EUBC clasa "A" :


- în Bulgaria, Dorin Bucșa (60 kg) și Alexandru Paraschiv (63 kg) au cîștigat medalii de argint, iar Dumitru Galagoț (69 kg) – de bronz;
- în Ungaria, Davron Bozorov (71 kg) și în Rusia, Dorin Bucșa (60 kg) a devenit medaliați cu bronz;
- Nicolae Buduja a devenit campionul turneului internațional printre tineret din Rusia.

În luna mai a anului trecut, Federația de Box a avut o întîlnire amicală cu campionul mondial în rîndul profesioniștilor la categoria semigrea, Dmitri Bivol, care a vizitat pentru prima dată orașul natal al tatălui său în Moldova. Anul acesta el a învins cu încredere steaua boxului mondial, pe mexicanul Saul Alvarez.

În cîmpul de vedere al Prezidiului Federației de Box din Moldova, au existat mereu problemele legate de calitatea judecării campionatelor moldovenești și a turneelor republicane. La campionate, cu rare excepții, practic nu există probleme cu determinarea cîștigătorilor, este efectuat un controlul strict din partea Comisiei de Judecată. Atenția deosebită acordată activității judecătorilor și finanțarea suplimentară a muncii lor bună din partea Președintelui Federației, Vasile Chirtoca, crește calitatea muncii lor. Interesul material al judecătorilor aduce rezultate frumoase. Dar la competițiile republicane încă există probleme cu judecarea de înaltă calitate. Judecători sînt puțini, dar judecători buni - și mai puțini. Trebuie să lucrăm mai bine cu judecătorii și să atragem tineri specialiști.

La recomandarea Federației Internaționale de Box (IBA), în luna august Federația Moldovenească de box organizează anual sărbătoarea "Ziua Internațională a Boxului", iar în ultimii doi ani aceasta a coincis cu desfășurarea campionatelor Moldovei. Anual au fost determinați laureați la următoarele categorii: cel mai bun boxer, antrenor, judecător, medic sportiv, ITO, cea mai bună școală sportivă și cel mai bun proiect inovator în box.
Continuă cooperarea fructuoasă a Federației cu Comitetul Național Olimpic (CNOS). Boxerii Dumitru Galagoț, Vasile Belous, Dorin Bucșa au primit burse olimpice. În prezent, bursierul este maestrul sportului de clasă internațională, medaliatul cu bronz la Campionatul European 2022, Alexandru Paraschiv. În legătură cu cea de-a 30-a aniversare a CNOS, medaliații cu bronz ai Jocurilor Olimpice, maeștrii emeriți ai sportului, Vitalii Grușac și Veaceslav Gojan au primit cele mai înalte distincții din partea Comitetului Olimpic Național.

Federația de Box din Moldova, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, au rezolvat toate problemele legate de finanțarea boxului în țară. Din păcate, lipsa de finanțare este încă resimțită și nu ne permite să obținem rezultate și realizări mai mari. Principalul și aproape singurul sponsor al Federației de Box din Moldova este grupul de companii DAAC-Hermes și președintele său Vasile Afanasievici Chirtoca.

Activitatea Prezidiului și a Organului executiv al Federației de Box din Moldova a fost considerată satisfăcătoare. Participanții la ședință au discutat despre starea și dezvoltarea ulterioară a boxului din Moldova, ajungînd la concluzia generală că boxul moldovenesc are perspective bune de dezvoltare și va obține noi succese în viitor.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?