X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

12 cluburi de fotbal anunță că fondează Super Liga Europeană. Reacția FIFA și UEFA

19 apr. 2021,, 17:36   Sport
2496 0

Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi din Europa au anunțat formarea unei așa-numite Superligi Europene, în ciuda anunțurilor UEFA, FIFA și a ligilor naționale că le vor exclude din toate competițiile interne și internaționale.

Niciun club din Franța și Germania nu s-a înscris deocamdată. Ar fi cea mai amplă modificare a competițiilor europene din ultimii 70 de ani, notează biziday.ro. Iată reacția FIFA și UEFA.

Într-un anunț comun făcut duminică seară, șase cluburi engleze- Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur, alături de trei echipe din Italia - AC Milan, Inter Milano și Juventus și trei din Spania - Atlético Madrid, Barcelona și Real Madrid au anunțat planul de a forma o competiție separată, denumită European Super League.

Grupul vorbește despre intenția de a mai adăuga alte trei cluburi înainte de sezonul inaugural, care este „destinat să înceapă cît mai curînd posibil”.

Declarația ESL și a celor 12 cluburi fondatoare spune că liga va fi în cele din urmă formată din 20 de cluburi, și se va desfășura la jumătatea săptămînii, astfel încît să permită echipelor să joace și în competițiile interne, în weekend.


„Pandemia globală a accelerat instabilitatea în modelul economic european din fotbal. Pandemia a arătat că sînt necesare o viziune strategică și o abordare comercială durabilă, pentru a spori valoarea și sprijinul în beneficiul întregii piramide europene de fotbal”, spune primul președinte al Super League, Florentino Pérez.

Superliga mai spune că cluburile sale fondatoare „așteaptă cu nerăbdare să poarte discuții cu UEFA și FIFA pentru a lucra împreună în parteneriat pentru a oferi cele mai bune rezultate pentru noua Ligă și pentru fotbal în ansamblu”.

Anunțul de formare a Super League a fost anticipat de UEFA, dar și de politicieni, care au condamnat ferm această inițiativă, numind-o „lăcomie pură”.

FIFA solicită părţilor implicate în „discuţii aprinse” să se angajeze într-un dialog calm

Astfel FIFA a denunțat formarea Superligii, declarînd că acest model exclusivist este împotriva principiilor sale fundamentale – solidaritatea, incluziunea, integritatea și redistribuirea financiară echitabilă. De altfel, într-o declarație emisă în ianuarie, după ce au început să circule zvonurile despre noua Superligă, FIFA a spus că nu va recunoaște organizația separatistă și a mers pînă acolo încît a spus că „oricărui club sau jucător implicat într-o astfel de competiție nu i se va permite să participe la nicio competiție organizată de FIFA”. Aceasta ar include Cupa Mondială, Liga Campionilor și orice competiții regionale precum Liga Europa sau Cupa Africii.

„FIFA vrea să clarifice faptul că se poziţionează ferm în favoarea solidarităţii în fotbal şi a unui model de redistribuire echitabilă”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de forul fotbalistic mondial. Federaţia internaţională „se poziţionează întotdeauna în favoarea unităţii în fotbalul mondial şi solicită tuturor părţilor implicate în discuţii aprinse să se angajeze într-un dialog calm, constructiv şi echilibrat, pentru binele acestui Joc”, mai notează digisport.ro.

UEFA: Cluburilor din Super League „li se va interzice să joace în orice altă competiție, inclusiv la nivel mondial

La rîndul său, UEFA, alături de ligile profesioniste de fotbal din Anglia, Spania și Italia, au emis duminică o declarație care arată că cluburilor din Super League „li se va interzice să joace în orice altă competiție la nivel național, european sau mondial, iar jucătorilor lor li se poate refuza posibilitatea de a-și reprezenta echipele naționale. (…) Vom rămîne uniți în eforturile noastre de a opri acest proiect cinic, bazat exclusiv pe interesul propriu al cîtorva cluburi, într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată. Vom lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelurile, atît juridice, cît și sportive, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiții deschise și pe meritele sportive; nu poate fi altfel”, se arată în declarația UEFA.

Reacțiile au venit și la nivel politic. Premierul Boris Johnson a scris pe Twitter că „Vor ataca inima competiției interne și îi vor îngrijora pe fanii din toată țara. Cluburile implicate trebuie să țină cont de părerea fanilor lor și a comunității de fotbal în general, înainte de a face mai mulți pași în acest demers”.

Președintele francez Emmanuel Macron a emis chiar un comunicat prin care „salută poziția cluburilor franceze de a refuza să participe la proiectul Super League, care amenință principiul solidarității și al meritelor sportive”.

Este cel mai mare cutremur din fotbalul european de elită din istoria recentă, comentează CNN, în timp ce The Guardian observă că o modificare de asemenea anvergură nu a mai avut loc din anii 1950.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?