Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Zumbreanu: În școli se colectează forțat bani de la părinți

7 noi. 2018,, 13:10   Societate
2649 0

Practica colectării taxelor neoficiale în școli și grădinițe continuă, spune directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, citat de Noi.md.

Potrivit lui, pe lîngă grupurile de părinți care achită de bună voie taxele, există și un număr mare de familii care nu au această posibilitate, dar sînt forţate să plătească sub presiunea unor „mesageri şi formatori de opinie”.

”Zilnic, la CNA vin plîngeri de la oameni care sesizează nereguli în sistemul de educaţie. Preponderent, se plîng pe acele taxe ilegale. Mai puţin sau chiar deloc se plîng cei care plătesc pentru a obţine o notă mai bună, o diplomă sau pentru a promova examenul”, a declarat Zumbreanu în cadrul audierilor organizate de comisia parlamentară de profil.

Potrivit funcționarului, aşa-numitele asociaţii de părinţi care colectează bani se ascund după prevederile legii cu privire la activităţilor filantropice şi de sponsorizare.

”În aceste condiţii, este creat un paravan, în spatele căruia are loc colectarea forţată a fondurilor de la părinţi, minimizînd posibilitatea activării doar pe principiul benevol în asociaţiile respective”, a mai menționat șeful CNA.


Totodată, Zumbreanu a menționat că în sistemul educaţional corupția nu se limitează doar la taxele informale, dar include și plata pentru examene, pentru diplome, pentru teze de masterat şi doctorat, pentru salariile în plic, pentru organizarea unor evenimente, pentru angajarea la serviciu, pentru menţinerea la serviciu etc.

Analiza efectuată de CNA mai arată că directorii, vicedirectorii şi contabilii instituţiilor de învăţămînt beneficiază în unele cazuri de „sporuri salariale” din contul asociaţiilor de părinți, lucru care este ilegal.

”Pentru noi este important că schimbările, mă refer la faptul că cetăţenii tot mai des reclamă cazuri în care este necesară intervenţia noastră, se produc deja şi noi le simţim. De la începutul anului 2018, au fost examinate 110 petiţii în domeniul învăţămîntului, o bună parte din acestea fiind anonime”, a conchis Bogdan Zumbreanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?