Ziua Națională a Vinului, cîți turiști au vizitat vinăriile

Ziua Națională a Vinului, cîți turiști au vizitat vinăriile

Timp de două zile vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin și au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin, se arată într-un comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului.


Potrivit organizatporilor, fiecare al 4-lea vizitator a explorat diversitatea vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”, care a ghidat oaspeții evenimentului prin cele 60 de standuri ale producătorilor, oferind posibilitatea de a degusta 12 vinuri de calitate.


Sute de oameni au trecut pe la „Școala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului. Pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosință, iar 400 de vizitatori care și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii precum și un extras din legislația cu privire la pedepsele pentru depășirea normelor admise a gradului de alcoolemie.


În PMAN din Chișinău s-au distrat mii de turiști din toate colțurile lumii: Japonia, China, SUA, Franța, Ucraina, Romînia, Rusia ș.a. 30 de jurnaliști străini vor duce faima Vinului Moldovei, dar și a țării noastre, ca destinație turistică ce merită a fi vizitată, în 6 state: Franța, Polonia, Danemarca, Suedia, Italia și SUA.


Zeci de vinării din țară și-au deschis ușile pentru circa 7500 de turiști, oferindu-le un răsfăț gastronomic și un program cultural pe măsură. Oaspeții au degustat și cumpărat direct de la producător aproape 13 mii de sticle de Vinul Moldovei.


Pe parcursul celor 2 zile, peste 350 de artiști au dat tonul sărbătorii. 20 cei mai talentați meșteri populari și-au expus lucrările reprezentative pentru cele 4 Regiuni IGP, în cadrul unui tîrg al obiectelor de artizanat.


În premieră, Ziua Națională a Vinului s-a extins și peste hotarele țării. Între 5 și 7 noiembrie, 30 de producători moldoveni și-au expus vinurile la Snagov, Romînia, iar 10 mii de amatori de vin de peste Prut au avut ocazia să descopere „Wine of Moldova”, degustînd și cumpărînd 10 mii de sticle de vin. Evenimentul a inclus și un concert grandios cu participarea a 8 trupe, inclusiv din Republica Moldova.


Ajunsă la cea de-a 17 ediție, Ziua Naţională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load