X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ziua Familiei, Iubirii și Fidelității a fost sărbătorită în diferite părți ale Moldovei

12 iul. 2022,, 07:00   Societate
3362 0

Ziua Familiei, Iubirii și Fidelității a fost sărbătorită pe scară largă în Moldova, iar evenimente relevante au avut loc nu doar în capitală, ci și în multe alte orașe și regiuni ale țării, inclusiv pe malul stîng al Nistrului.

Astfel, în regiunea transnistreană au fost cinstiți sfinții patroni ai căsătoriei Petru și Fevronia de Murom și a fost sărbătorită Ziua Familiei, Iubirii și Fidelității.

La Tiraspol, în cadrul festivalului Orășelul familiei, expertul șef al biroului Rossotrudnichestvo Artyom Naumenkov și președintele Uniunii Comunităților Ruse din Transnistria Viorika Kokhtareva au felicitat pe familiile lui Nikolai și Raisa Novikov, precum și pe Vladimir și Alla Bogdanov, fiecare dintre ei a trăit aproape 70 de ani în pace și armonie, împărtășind și depășind împreună toate bucuriile și greutățile. Veteranilor li s-au oferit cadouri și, bineînțeles, buchete de romanițe – simbolul principal al sărbătorii ortodoxe.

Sărbătoarea a continuat seara în parcul Ekaterininsky, unde, cu sprijinul reprezentanței Rossotrudnichestvo, au fost onorate familiile care nu doar servesc ca exemplu de valori familiale tradiționale pentru toată lumea, ci sînt și persoane cu o poziție civică activă. Ziua s-a încheiat cu un program de concert.


Totodată, în cadrul festivalului republican „Orășelul Familiei”, dedicat Zilei Familiei, Iubirii și Fidelității, în satul Beșalma din sudul Moldovei au avut loc evenimente festive și ateliere de creație.

Evenimentele au fost organizate de Casa Rusă din Chișinău împreună cu Comunitatea Rusă a Republicii Moldova și voluntari ai Sediului Popular Anticriză (NASH).

Aproximativ 150 de copii și-au demonstrat abilitățile creative în face-art, colorînd figurine din ipsos ale personajelor din basme, colorînd imagini cu creioane și au dat dovadă, de asemenea, de erudiție dezlegînd ghicitori dedicate familiei și valorilor familiale. La sfîrșitul festivalului, toți participanții la festival au fost răsfățați cu un dulciuri. Copiii cu mare interes au participat la concursuri de creație, radiind de bucurie și încîntare.

În calitate de invitați de onoare, Festivalul Cultural Republican a fost susținut de primarul satului Beșalma Valeriu Moș, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia Grigori Diulgher și directorul adjunct al grădiniței „Kapelka” Svetlana Kirioglo.

Participanții Festivalului au mulțumit sincer organizatorilor – Casa Rusă din Chișinău, Comunitatea Rusă a Republicii Moldova și NASH – pentru organizarea sărbătorii.

În zilele următoare, în cadrul festivalului Orășelul familiei, vor avea loc evenimente culturale și creative în alte localități ale autonomiei.

Totodată, la Comrat, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Familiei, Iubirii și Fidelității, s-a desfășurat sărbătoarea „Tata, mama, eu – familie de sportivi”, organizată de Direcția Generală pentru Tineret și Sport a Găgăuzia cu sprijinul Casei Ruse din Chișinău.

Competiția sportivă a inclus un întreg caleidoscop de competiții interesante: o cursă de ștafetă combinată, sărituri cu sacul, genuflexiuni, sărituri în lungime și multe altele.

La competiție au participat cupluri cu copii reprezentînd toate cele trei raioane ale Autonomiei – Vulcănești, Comrat și Ceadîr-Lunga.

Șeful Departamentului Tineret și Sport, Serghei Stoianoglo, și Șeful Departamentului Reprezentanței Rossotrudnichestvo în Republica Moldova, Andrei Kibirev, s-au adresat participanților și oaspeților sărbătorii cu cuvinte de bun venit. Vorbitorii au subliniat spiritul cu adevărat sportiv al echipelor.

Participanții la concurs s-au ales cu diplome și cadouri valoroase pregătite de Casa Rusă din Chișinău sub formă de echipamente de uz casnic și electronic. Iar organizatorii și „fanii” își vor aminti de sărbătoare ca pe un imn pentru o familie sănătoasă, dragoste și sprijin reciproc.

După cum s-a anunțat anterior, Casa Rusă din Chișinău, împreună cu Comunitatea Rusă a Republicii Moldova, cu sprijinul Ambasadei Rusiei, au organizat festivalul Orășelul familiei în capitala Republicii Moldova, care a fost prilejuit de Ziua Familiei, Iubiri și Fidelității, sărbătorită pe 8 iulie în Rusia și în multe țări ale lumii.

Sărbătoarea a început în Biserica Sfîntul Gheorghe din Chișinău, unde, după o slujbă de rugăciune în memoria Sfinților Petru și Fevronia au fost omagiate cupluri de conaționali ruși, membri ai comunității ruse, care trăiau într-o căsătorie fericită de mai bine de 30 de ani, și-au crescut copiii în spiritul onorării valorilor familiei și tradițiilor ortodoxe. Cuvinte de salut cuplurilor au fost adresate de parohul Bisericii Sf. Gheorghe, părintele Nikolai Florinski, șeful biroului Rossotrudnichestvo din Moldova, Andrei Muravyov, soția Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Moldova, Tatiana Vasnețova, președintele comunității ruse, Ludmila Lașcionova, și deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Elena Belyakova.

Soții Kolybnyak, Blajko-Donțu, Evdokimov, Vitkovski, Dumanov, Vdovenko și Lavrenyuk au primit diplome de la Comitetul de organizare pentru Ziua Familiei, Iubirii și Fidelității. Toate cuplurile au primit cadouri memorabile și buchete de romanițe – simbolul acestei sărbători.

Festivalul „Orășelul familiei” a continuat cu vernisajul unei expoziții de pictură „Familia este o sursă de inspirație” în Casa Rusă, pregătită de profesorii și elevii studioului de artă din Chișinău „Șapte flori ale fericirii”. Vernisajul a fost însoțit de un program muzical și poetic.

Sărbătorită pe 8 iulie în Rusia și în multe alte țări ale lumii, sărbătoarea familiei, a iubirii și a fidelității este prilejuită de ziua de amintire a sfinților cneazul Petru și a soția sa Fevronia de Murom, care în tradiția ortodoxă sînt considerați patronii familiei și căsătoriei.

De menționat că la 15 mai, Moldova sărbătorește Ziua Internațională a Familiei, care a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 1993. Ziua Internațională a Familiei este o sărbătoare dedicată familiilor. Aceasta este o sărbătoare națională, care este sărbătorită în multe familii. Scopul sărbătorii este de a atrage atenția publicului asupra problemelor familiilor și de a întări valorile familiei. Cu ocazia sărbătorii sînt organizate tradițional conferințe, mese rotunde, discuții, forumuri, evenimente culturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?