X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Tinerii patrioți ai Moldovei l-au comemorat pe Ștefan Cel Mare și Sfînt (FOTO)

17 iul. 2018,, 18:45   Societate
4670 0

Pe data de 15 iulie s-au împlinit 26 ani de la canonizarea voievodului Ștefan Cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei.

Cu acest prilej la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău a avut loc o ceremonie religioasă festivă - Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie, în memoria Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt, care a fost apărătorul creștinătății, al Europei împotriva turcilor şi expansiunii islamului.

Mai mulți tineri membri ai: Mişcării Naționale “Voievod”, Mișcării “Urmaşii lui Ştefan”, Asociației „Scutul Moldovenesc” şi cei ai Federației “Voievod”, în semn de recunoștință şi respect faţă de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, canonizat graţie meritelor sale, recunoscut de popor şi biserică, au marcat tradițional această zi.

Președintele Mișcării Naționale „Voievod” Nicolae Pascaru a explicat importanța marcării acestui eveniment. „Ștefan cel Mare a lăsat o urmă adîncă în istoria noastră, fiind un conducător foarte înțelept, care a adus la prosperarea Țării Moldovei. Anume pe timpul domniei lui a avut loc consolidarea societății în lupta împotriva dușmanilor, care atentau la statalitatea Moldovei. Meritele lui în păstrarea și consolidarea tradițiilor ortodoxe au fost apreciate cu deosebit respect pe arena mondială. Papa de la Roma i-a conferit titlul de „mare atlet al creștinismului”, fapt ce denotă marele aport, pe care l-a adus credinței creștine”, a menționat Pascaru.

„Este foarte important ca tinerii și patrioții să se simtă parte integrantă a trecutului bogat, care ne-a rămas drept moștenire de la Ștefan cel Mare. An de an organizăm evenimente comemorative în zilele de importanță primordială pentru istoria Moldovei. Una dintre aceste date este, fără îndoială, începerea domniei lui Ștefan cel Mare. Acest eveniment a determinat calea de dezvoltare a Moldovei pentru multe decenii înainte, aducînd bunăstare țării”, a mai declarat Nicolae Pascaru.


După Sfînta Liturghie, oficiată de către PS Siluan Episcop de Orhei, tinerii au depus flori la Monumentul Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei.

Episcopul Siluan i-a felicitat pe toți creștinii cu prilejul pomenirii trecerii la Domnul a Binecredinciosului Domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt, îndemnîndu-i pe toți să urmeze pilda marelui Domnitor, în rîvna pentru apărarea Dreptei Credințe și a Bisericii strămoșești. “Și noi, ca și Ștefan, sîntem chemați să urmăm testamentul și porunca domnitorului să stăm strajă la hotare noastre și să apărăm țara noastră iubitoare de Dumnezeu și de semeni”.

Ierarhul a ținut să precizeze că statornicia în credință este chezășia viitorului acestui neam.

Sfîntul Voievod Ştefan cel Mare a adus o jertfă unică pentru Moldova. El a arătat iubire jertfelnică pentru ţară şi pentru biserică. Pe cîmpul de luptă, domnitorul s-a aflat, de foarte multe ori, în primejdie de moarte. Adesea s-a expus pentru a-i încuraja pe ai săi, expunîndu-se ca jertfă. Ştefan cel Mare a fost iubit de popor, în primul rînd, pentru credinţa sa şi pentru vitejia sa jertfelnică.

Amintim că Ștefan cel Mare a fost domnitor al Țării Moldovei timp de 47 de ani. El a fost înscăunat în anul 1457, cînd avea 24 de ani, și timp de aproape jumătate de secol a luptat pentru independența Moldovei de Imperiul Otoman, față de Polonia și Ungaria. Ștefan cel Mare a participat la 48 de lupte, iar în 44 dintre ele a obținut victorie. El a murit pe 2 iulie 1504, lăsînd în urma sa o putere regională majoră.

Anul acesta se împlinesc 514 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?