X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Zeci de familii dintr-un bloc de locuit din Durlești folosesc butelii cu gaz

20 iul. 2022,, 22:29   Societate
3413 0

Trăiesc în preajma unor ”bombe” cu efect întîrziat. Peste o sută de familii dintr-un bloc de pe strada Grigore Ureche din Durlești au în casă butelii cu gaz, interzise prin lege. Locatarii trăiesc cu frica-n sîn de ani de zile. Doar unii au trecut la plite electrice.

Cei care folosesc buteliile cu gaz spun că au solicitat să fie conectați la rețeaua de gaze, dar cerința lor nu a fost auzită de nimeni, transmite Noi.md Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

Pe unii birocrația i-a făcut să renunțe. În ultimii trei ani, în blocul de la Durlești s-au produs mai multe explozii. Specialiștii vin, constată problema, aplică amenzi simbolice și pleacă, iar la modul practic nu se schimbă nimic.

De mai bine de 30 de ani, Vera Vizitiu locuiește în acest bloc și nu este conectată la conducta de gaz. Are o butelie cu gaz pe care o ține la bucătărie, o cameră mică și îngustă. A încercat să-și conecteze apartamentul la o conductă de gaz, însă a fost anunțată că presiunea din ea este prea mică. Birocrația și pensia mică au făcut-o să renunțe.

În aceeași situație sînt peste 100 de apartamente dintr-un bloc de locuit de pe strada Grigore Ureche din Durlești. În bloc, doar cinci apartamente sînt conectate la o conductă de gaz. Alte trei apartamente, pentru încălzire și pregătirea mîncării, utilizează curentul electric.


Oamenii au trimis solicitări la Chișinău-Gaz pentru a afla motivele pentru care nu este rezolvată problema, dar au fost ignorați. Președintele Asociației de locatari ne-a spus că problema e foarte veche și că, între timp, în bloc s-au produs mai multe explozii.

În Republica Moldova nu este nicio instituție care să ducă evidența persoanelor care își instalează butelii de gaz în apartamente. Mai grav este că nu există nicio lege care să reglementeze această procedură. Conectarea la gaz, la un bloc, se face centralizat, iar asta necesită acordul tuturor proprietarilor, explică reprezentații Agenției de Supraveghere Tehnică.

Pavel Caraman, șef Direcția supraveghere sisteme de alimentare cu gaze: "Blocurile de locuit centralizat sînt racordate la gaze, nu se permite racordarea unei camere. De regulă, aceste blocuri întîmpină o singură problemă. Dacă ar fi bucătărie peste bucătărie, așa cum a fost proiectul inițial al blocului, atunci nu este o problemă mare de gazificat, însă luînd în considerare că au reamplasat încăpere de dormit deasupra bucătăriei, în majoritatea cazurilor, din cîte eu cunosc, este singura problemă care împiedică gazificarea blocului dat."

Reprezentanții Chișinău-Gaz nu au fost de găsit pentru a comenta situația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?