Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Zece milioane de lei pentru un kilometru, dar drumul nu este gata

13 mai. 2023,, 15:30   Societate
4426 0

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) se arată îngrijorată de mersul lucrărilor de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul G100 R33 – Sofia – CărpineniMingir – R34, pe un sector de 3,15 kilometri.

"Oamenii au nevoie de condiții confortabile și sigure la trafic, astfel, în calitatea de Beneficiar ne îngrijorează stadiul de implementare a obiectului în cauză", comunică administraţia ASD, după ce a verificat mersul lucrărilor la acest segment de drum, transmitemold-street.com.

Antreprenorul dă vina pe condiţiile meteo

Potrivit ASD, lucrările au început încă în toamna anului 2021, dar în cele 20 de luni ce au trecut şi până în prezent au fost executate doar 18% din volum.

În acest sens, pe 3 mai 2023 a avut loc şi o ședință de lucru cu privire la problemele întâmpinate în procesul de implementare a obiectului, în cadrul căreia s-au solicitat explicații de la antreprenor cu argumentarea cauzelor ce au dus la stagnarea procesului de implementare a obiectivului și s-a accentuat progresul de valorificare foarte mic, doar 18% în 20 de luni de activitate.


ASD susţine că antreprenorul Lusmecon SA a comunicat că, "din cauza condițiilor meteo nefavorabile (precipitații atmosferice, prezența acumulărilor de ape pluviale în ampriza drumului), lucrări nu sau executat."

În consecinţă "Administrația de Stat a Drumurilor în calitate de Beneficiar a sesizat Antreprenorul despre necesitatea urgentă de accelerare a lucrărilor la obiectul menționat și întreprinderea tuturor acțiunilor necesare de conformare la termenul și graficul stabilit în contract".

Potrivit ASD, antreprenorul a dat asigurări că se va încadra în termenul contractual stabilit care este 31 iulie 2023.

ASD ameninţă cu penalizări

"Reiterăm că, în cazul în care antreprenorul nu-și va onora obligațiunile, o altă prelungire nu se v-a accepta iar lucrările efectuate după expirarea termenului de 31.07.2023 vor fi recepționate cu aplicarea penalizărilor conform prevederilor contractuale", a avertizat ASD.

Menţionăm că datelor publice lucrările estimate la urmau să fie executate până pe 30 decembrie 2022, respectiv compania a întârziat deja cu circa cinci luni finalizarea segmentului de drum.

Datele publice arată că la licitaţia din 2021, Lusmecon a propus cel mai mic preț de circa 29,81 milioane lei fără TVA, sau 35,77 milioane lei cu TVA pentru efectuarea acestor lucrări, în timp ce concurenţii - Dromas-Cons - 30,22 milioane lei (fără TVA), iar Irinda-Prim - aproape 31 milioane lei (fără TVA).

Astfel că reparaţia îmbrăcămintei rutiere pe drumul G100 R33-Sofia-Cărpineni-Mingir-R34, km 0-3, costă circa 10 milioane lei per kilometru.

Amintim că în iulie 2021, ASD anunţa că "oferta câștigătoare corespunde cerinţelor minime de calificare solicitate prin documentele de licitaţie ce ţine de experienţă similară".

"La evaluarea părţii financiare a ofertei s-a constatat că operatorul economic câștigător a elaborat devizele în conformitate cu cerinţele normativelor tehnice în vigoare, incluzând toate lucrările şi respectând toate cerinţele înaintate faţă de obiectul achiziţiei conform caietului de sarcini. Luând în consideraţie specificul lucrărilor, operatorul economic desemnat câştigător a dat dovadă de o corespundere adecvată cu exigenţele înaintate faţă de specificul achiziţiei", preciza ASD.

0
2
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?