TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Zece femei din Moldova care i-au dus faima în toată lumea

Un model, o actriță, o cîntăreață, o atletă, o regizoare, o legendă a modei și chiar o spioană ...

Mai credeți că femeile sînt sexul mai slab? Atunci citiți despre realizările lor.

Artista, galerista, specialista în domeniul artei și legenda chansonului Dina Vierny

Dina Vierny (născută Dina Iakovlevna Aibinder), model francez și galeristă, critic de artă, muza sculptorului Aristide Maillol, prietena lui Picasso și Matisse, cavaler al Legiunii de Onoare și legenda chansonului rus (!), s-a născut la 25 ianuarie 1919 la Chișinău.

Dina s-a născut într-o familie muzicală de evrei. Tatăl ei, Jacob Aibinder (9 decembrie 1889, Chișinău, gubernia Basarabia - 12 decembrie 1943, lagărul de concentrare din Auschwitz, Polonia) a fost pianist, mama ei - muziciană, mătușă - cîntăreață de operă.

Diva franceză Sara Gorbi


Sara Gorbi (nume adevărat Gorbaci) , cîntăreață pop franceză (contralto), chansonnier. Interpretă populară de cîntece evreiești, romanțe rusești și țigănești, de muzica ușoară a compozitorilor români, francezi și sovietici, s-a născut la Chișinău în 1900, în familia lui Zeilik Haimovici Gorbaci (originar din Staroușițî) și soția sa Beila Kipelman. La vîrsta de 17 ani, a plecat să studieze măiestria vocală la Iași.

Elizaveta Zarubina - Mata Hari sovietică

A schimbat mai multe nume de cod, a vorbit fluent șase limbi și a devenit locotenent-colonel al serviciilor de securitate. Dosarul agentului sovietic care nu știa eșecuri este încă secretizat.

Elizaveta Iulievna Zarubina (Gorskaia), născută Liza Ioelevna Rosenzweig, s-a născut la 31 decembrie 1900 în satul Rjavențî, județul Hotin, gubernia Basarabia.

Actrița Nita Raia

Nita Raia (de asemenea, Nita Raea, fr. Nita Raya) s-a născut într-o familie de evrei sub numele de Raia Iurkovici la 15 octombrie 1915 la Chișinău, gubernia Basarabia. În anii 1930, actrița, dansatoarea și cîntăreața Nita Raia de la Chișinău a început să fie recunoscută în toată Franța.

Artista operei Isa Kremer

Isabella Iakovlevna Kremer, cunoscută sub numele de Isa Kremer, s-a născut la 21 octombrie 1887 la Bălți. Cîntăreața, artistă de operă și operetă s-a născut în familia lui Jacob Kremer și Anna Rosenblit. Treizeci de ani mai tîrziu, a devenit prima cîntăreață care a cîntat în idiș de pe scenă.

Olga Bancic - legenda Rezistenței franceze

Olga (la naștere - Goldă) Bancic s-a născut la Chișinău la 10 mai 1912, fiind al șaselea copil din familia modestului meșteșugar de la Chișinău Noih (Noah) Bențion Bancic (Bancik) și a soției sale Sura-Mirl Gottlieb.

Pe 4 octombrie 2013, într-un scuar din Paris, a fost deschisă o placă memorială în cinstea eroinei Rezistenței franceze Olga Buncic. Pentru prima dată, un loc public din Paris a primit numele unei persoane născute în Republica Moldova.

Fondatoarea Muzeului de Artă Modernă din Caracas Sofia Imber

Sofia Imber este o adevărată icoană a culturii venezueleene: filantroapă, jurnalistă, cîștigătoare a mai multor titluri și premii onorifice, fondatoarea primului Muzeul de Artă Modernă din Caracas, a cărui colecție pînă în prezent este considerată cea mai semnificativă din America Latină.

Adevărata favorită al venezuelenilor s-a născut în orașul Soroca în 1924, în familia lui Naum Imber și Ana Baru.

Legenda modei Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg a făcut o adevărată revoluție în lumea modei prin crearea celebrei rochii petrecute. Designerul a inventat-o în anii ’70 („Am căutat o opțiune simplă și convenabilă, care, cu toate acestea, subliniază că sînt femeie”), dar ea este încă relevantă în prezent.

Tatăl Diane, Leon Halfin, în 1929 s-a mutat de la Chișinău la Bruxelles. Mama Diane Halfin, Liliane Nahmias, provenea dintr-o familie sefardică din Salonic, de unde a fost deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz împreună cu părinții ei în 1943. Leon Halfin și Liliane Nahmias s-au căsătorit în 1946. În același an, Diane s-a născut la Bruxelles.

Regizoarea Kira Muratova

Kira Muratova este un regizor unic. Multă vreme nu se încadra nicăieri, dar opera ei întotdeauna a stat la distanță, ca și cum ar fi creată pentru un cerc de oameni ales.

Kira Muratova (născută Korotkova) s-a născut pe 5 noiembrie 1934 în orașul basarabian Soroca, în familia secretarului comitetului județean subteran al Partidului Comunist român de la Soroca Iuri Alexandrovici Korotkov. Mama ei, Natalia Isaakovna Korotkova-Skurtu, este de origine evreiască, la fel originară din Soroca.

Lia Manoliu – prima sportivă din lume care a participat la șase Jocuri Olimpice la rînd

Lia Manoliu este una dintre cele mai intitulate participante ale Jocurilor Olimpice din disciplina sa. Celebra aruncătoare de disc, născută la Chișinău, a fost prima sportivă care a participat la șase Olimpiade la rînd!

Viitoarea campioană olimpică s-a născut la Chișinău la 25 aprilie 1932. După ce a hotărît să facă sport, Lia a ales atletismul și a devenit aruncătoare de discuri. A început să arunce discurile la 16 ani.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load