Criza energetică stiri: 1748
Cutremure stiri: 282

Yaver Mammadova: Vom restabili fiecare centimetru din pămînturile noastre eliberate și în curînd acestea vor înflori

21 noi. 2021,, 17:00   Societate
1883 0

Interviu cu Yaver Mammadova, lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Baku

1. Disputa dintre Azerbaidjan și Armenia asupra proprietății Nagorno-Karabah are o istorie lungă. Care a fost echilibrul forțelor în timpul Primului Război din Karabah și ce rol a jucat politica lui Heydar Aliyev în apărarea ideii integrității teritoriale a Azerbaidjanului?

Cînd la putere a venit liderul național Heydar Aliyev, situația pe front nu era în favoarea Azerbaidjanului, iar Armenia se afla într-o poziție mai bună în ceea ce privește puterea militară, războiul informațional și simpatiile politice. În astfel de condiții, continuarea războiului nu a putut duce la rezultate de succes pentru Azerbaidjan. Heydar Aliyev a evaluat situația la timp și corect, iar în calitate de prim pas a fost încheierea unui tratae de încetarea a focului. A început o luptă îndelungată și intensă de schimbeare a opiniei publice internaționale, de familiarizare a lumii cu realitățile din Nagorno-Karabah, ed restabilire a justiției în relațiile marilor țări ale lumii cu noi.

Liderul național Heydar Aliyev a depus tot efortul pentru a aduce adevărul despre Karabah comunității mondiale. La întîlnirile cu șefii de stat și reprezentanții diasporei azere în străinătate, oamenii de afaceri și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, marele lider argumenta ideea că Nagorno-Karabah este o parte integrantă a Republicii Azerbaidjan și a obținut recunoașterea sa.

2. Care este poziția președintelui Ilham Aliyev în soluționarea conflictului din Nagorno-Karabah?


Președintele Ilham Aliyev, care continuă cu succes politica liderului național, a declarat în repetate rînduri în discursurile sale că conflictul din Nagorno-Karabah poate fi rezolvat numai în cadrul integrității teritoriale a Azerbaidjanului.

Ilham Aliyev a inspirat poporul nostru cu încredere că steagul nostru va fi ridicat deasupra tuturor țărilor noastre ocupate. În discursul său de la deschiderea sesiunii de toamnă a Milli Majlis în 2006, președintele a declarat: "Bugetul militar al Azerbaidjanului trebuie să fie egal cu întregul buget al Armeniei și probabil că vom realiza acest lucru anul viitor. Armenia, care ignoră toate normele internaționale, din păcate, nu este criticată de organizațiile internaționale. Azerbaidjanul este deja o țară care nu va tolera ocuparea pămîntului său. Azerbaidjanul este deja o țară care își va folosi potențialul economic, politic și militar pentru a realiza ceea ce își dorește. Nagorno-Karabah este țara istorică a Azerbaidjanului. Noi nu vom permite niciodată crearea unui al doilea stat armean pe teritoriul Azerbaidjanului".

3. Care a fost semnificația campaniei "Justiție pentru Hodjalî" pentru schimbarea opiniei publice internaționale despre Azerbaidjan?

La inițiativa Leylei Aliyeva, în anul 2008 a fost lansată campania internațională de informare "Justiție pentru Hodjalî". În timpul campaniei, eforturile principale au fost orientate spre aducerea la cunoștința publicului despre genocidul de la Hodjalî, inadmisibilitatea masacrului, distrugerea etnică, rasială și discriminare etnică sau religioasă, de solidaritate cu victimele de la Hodjalî și lupta împotriva impunității pentru crime împotriva azerilor din Hodjalî. Pentru a atinge obiectivele campaniei au fost folosite rețelele sociale, expoziții, întîlniri, concursuri, conferințe, seminarii, diverse evenimente similare și alte mijloace eficiente. De asemenea, am organizat diferite evenimente în sprijinul campaniei atît în Azerbaidjan, cît și în Germania. Această companie joacă un rol foarte important în răspîndirea în lume a vocii adevărului despre Azerbaidjan.

4. Cum a contribuit sprijinul din partea statului pentru tinerii din țara dvs. la încurajarea sentimentului de patriotism?

Președintele Ilham Aliyev a împărtășit întotdeauna opiniile tinerilor noștri și i-a susținut. Programele de stat adoptate pentru tineri sînt un exemplu viu al unui astfel de sprijin. Ideea lui Ilham Aliyev că ar trebui să transformăm capitalul petrolier în capital uman a devenit un impuls pentru tinerii noștri de a crește profesional și de a participa activăla viața socio-politică a statului. Acest lucru a fost fost facilitat și de condițiile create pentru educația tinerilor noștri în străinătate. Potrivit președintelui însuși, majoritatea tinerilor care au participat astăzi la război și au dat dovadă de curaj au fost tineri care au crescut în perioada domniei lui Ilham Aliyev.

5. Cum s-a manifestat unitatea compatrioților dvs. acasă și în străinătate în timpul războiului de 44 de zile din Karabah?

Evenimentele din Tovuz și martiriul generalului nostru Polad Hashimov au epuizat răbdarea poporului și a statului nostru. Unificarea poporului nostru, dorința tuturor de a se alătura armatei voluntare a fost începutul victoriei. De la începutul războiului, era imposibil să privim fără lacrimi de mîndrie unitatea compatrioților noștri acasă și în străinătate. Toți se străduiau din toate puterile să ajute țara. Chiar și elevii scriau scrisori încurajînd soldații noștri. Oamenii s-au strîns într-un singur pumn. Întreaga lume privea cu admirație unitatea noastră. După cum a spus președintele nostru, toată lumea a văzut cum ne-am unit într-un pumn de fier. Desigur, sîntem recunoscători țărilor prietenoase care ne-au susținut în aceste 44 de zile și străinilor care au oferit sprijin individual. Sprijinul lor în lupta noastră pentru dreptate ne-a dat puteri.

6. Ce a jucat rolul principal în victoria voastră?

Cred că principalul motiv al victoriei noastre a fost atît comandantul suprem, cît și întregul personal al armatei. Mulțumită lor, trei secole de nedreptate au fost eliminate și poporul nostru a gustat din nou victoria.

Noi urmăream cu mare emoție și mîndrie succesele comandantului nostru suprem în războiul informațional purtat de întreaga lume împotriva noastră, cum a dat răspunsuri foarte diplomatice, întemeiate și uneori dure.

Ne dădeam lacrimile cînd vedeam cu ce curaj fiii noștri neînfricați mergeau împotriva inamicului. Ei au plecat în război pentru a cîștiga.

Tinerii din jurul meu, colegii mei din minister, colegii de la catedră, prietenii mei – toți sînt participanți la acest război și au contribuit la victoria noastră. Ca fiică a unui veteran al Primului Război din Karabah, sînt mîndră de toți și îmi exprim marea recunoștință față de ei. Doresc mila lui Dumnezeu martirilor noștri și răbdare familiilor lor. Mulțumesc părinților tuturor eroilor noștri pentru că au crescut acestfel de copii.

7. Vă rugăm să ne spuneți despre Aeroportul Fuzuli și infrastructura construită la opt luni după victoria din Karabah.

După încheierea războiului, este în plină desfășurare procesul de construire a infrastructurii pe pămînturile eliberate. Deschiderea aeroportului Fuzuli și restaurarea monumentelor sînt exemple în acest sens. Construcția aeroportului Fuzuli într-un timp atît de scurt are legătură cu dorința noastră de a ne muta acolo cît mai curînd posibil. Aceste lucrări sînt, de asemenea, un mesaj către comunitatea mondială că oamenii trebuie să construiască și să îmbunătățească ceea ce consideră patria lor. Vom restaura fiecare centimetru din pămînturile noastre eliberate și în curând ele vor înflori.

A discutat Dumitru Roibu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий