X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vrem lumină de la Cuciurgan: Ce face Guvernul pentru asta

1 dec. 2022,, 14:30   Societate
3166 0

Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și-au exprimat disponibilitatea menținerii continue a dialogului cu autoritățile din regiunea transnistreană, inclusiv prin intermediul grupurilor sectoriale de experți, în vederea identificării soluțiilor privind depășirea situației de criză existente.

Acesta este răspunsul oferit de Guvern portalului nostru de știri la întrebarea ce acțiuni întreprinde Guvernul pentru a obține volumul necesar de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan?

„Întru creșterea securității aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a țării, a fost dezvoltată guvernanța corporativă și crescute capacitățile SA „Energocom”. Astfel, la finele lunii octombrie 2022, SA „Energocom” s-a înregistrat și a devenit participant activ al pieței de energie electrică și de gaze naturale din România.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, ținând cont de refuzul MGRES de a produce energie electrică pentru consumatorii malului drept proporțional, în corespundere cu reducerea cu 49% din volumele contractate, precum și considerând numărul consumatorilor și consumul de gaze naturale al acestora de pe ambele maluri, din cele 5,7 mil. m3 /zi capacitate fermă zilnică rezervată pentru Republica Moldova de către SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a decis repartizarea a 3,4 mil. m3 /zi sau 102 mil. m3 /noiembrie pentru malul drept și 2,3 mil. m3 /zi sau 69 mil. m3 /noiembrie – malul stâng”, se arată în mesajul Guvernului.

Pentru a pune în discuție subiectul crizei energetice, vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul micșorării esențiale a volumelor de resurse energetice furnizate, identificarea unor potențiale soluții/măsuri de acoperire a deficitelor înregistrate, dar și alte subiecte de interes comun, la data de 28 octombrie 2022 Guvernul Republicii Moldova (Biroul Politici de Reintegrare) a solicitat organizarea unei întrevederi de lucru a reprezentanților implicați în procesul de negocieri de pe ambele maluri.


La fel, Guvernul informează să, la situația din 23 noiembrie 2022, prețul de achiziție a gazelor naturale pe piața spot (bursa TTF Day-Ahead) înregistra un preț de aproximativ 117 Euro/MWh, sau echivalentul a 1273 $/1000 m3 .

„Prețul de import/achiziție al gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom” pentru luna noiembrie se estimează la 815 $/1000 m3 . Astfel, conform situației din 23 noiembrie 2022, prețul de achiziție a gazelor naturale pe piața spot (bursa TTF DayAhead) este cu mai mult de 50% mai mare comparativ cu prețul de import/achiziție a gazelor naturale de la SAP „Gazprom””, se mai arată în răspunsul Guvernului oferit portalului de știri Noi.md.

4
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?