Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vrea să ofere moldovenilor pîine sănătoasă, dar întîmpină numai impedimente

17 mar. 2023,, 11:31   Societate
6600 0

Natka este mama a trei copii minunați și care, în pofida greutăților, a ales să rămînă acasă și să-și deschidă propria afacere, doar că, de cîțiva ani, întîmpină doar obstacole.

Într-o postare pe rețelele de socializare, tînăra povește în detalii cum luptă cu morile de vînt acasă, în timp ce ofertele de a se stabili peste hotarele țării nu contenesc. Natka produce pîine pe bază de maia, cu fermentare îndelungată, cu tehnici de preparare ca pe timpuri, procesul fiind manual.

Își dorește ca produsul ei să ajungă la cît mai multă lume, doar că se ciocnește de o serie de impedimente practic în fiecare zi.

„Am deschis un SRL. Legea nu permite o altă formă juridică în care s-ar încadra producerea pîinii de casă, de exemplu patentă sau întreprindere individuală... Am fost nevoită să înființez un SRL și să angajez contabil, să întrețin servicii bancare. Am întîmpinat probleme cînd am dorit să avem un aparat de casă, pentru a lucra cinstit, ne dorim să plătim taxe fiscale. Fiscul cere ca spațiul de casa să fie comercial, ceea ce e nonsens, pentru că sînt producător casnic și la fel se cere Autorizație de funcționare de la ANSA.

Pentru a primi Autorizatie de la ANSA este necesar să prezentăm un document că spațiul de producere este comercial. Spațiul în care coacem este locativ, nu este neaparăt bucătăria casei, este o construcție separată pe lîngă casa pe care am transformat-o într-un laborator, microbrutărie, repsectînd normele sanitare HACCP”, scrie tînăra pe Facebook.


Ulterior, Natka a mers la Primarie să schimbe destinația spațiului din locativ în comercial, iar acolo a fost direcționată către Oficiul Cadastral pentru a primi un număr cadastral la acel spațiu casnic, care urmează a fi comercial.

„La acest moment ne-am blocat. Casa în care se află microbrutăria are doi proprietari. Iar vecinul, adică, al doilea proprietar, are în curtea sa o clădire construită neautorizat. Din această cauză, Oficiul Cadastral a refuzat să ne emită un număr cadastral. E necesar de demolat acea clădire neautorizată din curtea vecinului. Ceea ce noi nu putem face, nu ne putem băga în curtea vecinului și să demolăm construcția. Aici iar ne-am blocat, ANSA cere clădire comercială, Fiscul cere clădire comercială, iar eu vreau sa activez ca producător casnic. Ce să fac cu microbrutăria mea, nu știu!”, mais crie tînăra disperată.

Indignată, producătoarea de pîine spune că ea își vine produsele cel mult două zile pe săptămînă și chiar și așa condițiile care i se impun sînt similare cu cele ale producătorilor de scara largă.

„Pîinea pe care mi-am propus s-o prepar o facem pe bază de maia, cu fermentare îndelungată, cu tehnici de preparare ca pe timpuri, procesul este manual și nu nu ne dorim să robotizăm pîinea... avem o moară cu pietre la care măcinăm grînele cu certificat ecologic internațional.

Vă rog să-mi iertati lauda, voi fi inclusă în Cartea mondiala a pîinii ca unul din cei mai buni brutari din lume(Desi nu cred ca exista cel mai bun, e o cale cît o viață, am multe de învățat )

Am multi colegi brutari în Europa care activează pe lîngă casa, și sînt ajutați și încurajați de stat, fără a deschide firme, fără contabili, lucrează legal, plătesc taxe. Sînt invitata să lucrez în străinătate și mi se oferă cele mai bune condiții de activitate, iar eu îmi doresc sa activez acasă , avînd 3 copii.

Cum eu, avînd o producere atît de mică, pot întreține financiar un SRL, un contabil, servicii bancare, fiscale și alte cheltuieli și nici măcar nu pot duce la capăt ca să am o autorizație de funcționare, să lucrez legal?

Și dacă presupunem că legea pentru producătorii casnici va fi elaborata și adoptată, și ANSA îmi va elibera autorizație de funcționare, atunci Fiscul nu-mi permite să am un aparat de casă acasă sau un terminal de plata, pentru că iarăși spațiul în care coc nu este comercial.

Vă rog să mă orientați sau direcționați , încotro s-o iau , unde sau la cine să merg, ce lege să citesc, ce pot face ca să pot continua activitatea artizanală”, se mai arată în mesajul tinerei.

31
2
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?