TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Vox: Trebuie introdusă limba rusă ca disciplină obligatorie în școlile moldovenești?

Problema limbii ruse în R.Moldova a reapărut în vizorul opiniei publice odată cu alegerea unui nou președinte, existînd unele îngrijorări în societate în această privință.

Întrebați dacă ar trebui reintrodusă limba rusă ca disciplină obligatorie în școlile moldovenești, după ce a fost exlusă din curriculum școlar de guvernările anterioare, majoritatea respondenților ne-au răspuns afirmativ. Potrivit lor, R.Moldova este un stat polietnic, iar cunoașterea limbii ruse nu poate decît să aducă beneficii populației. Iată cum și-au argumentat opiniile intervievații:

„Cred că da, noi sîntem o republică multinațională, avem mulți vorbitori de rusă”.

„Da, aici locuiesc și vorbitori de rusă, elevii vorbitori de limbă rusă trebuie să beneficieze de aceleași privilegii ca și elevii din școlile cu predare în limba de stat”.

„Acest subiect este politizat, dar cu certitudine cunoașterea limbii ruse este necesară la noi în țară cel puțin”.


„Da, nimănui nu strică să cunoască o limbă străină”.

„Sigur că ar trebui să fie introdusă disciplina limba rusă. Asta este cel puțin util pentru dezvoltare personală”.

Totodată, i-am întrebat pe cetățeni cum cred că se va schimba abordarea conducerii de vîrf a țării în problema limbii ruse, după ce președinte a devenit Maia Sandu. Majoritatea s-au arătat convinși că nu vor exista disensiuni în această privință. Oamenii spun că problema limbii vorbite nu mai poate fi motiv de dispută în societate și trebuie scoasă de pe agenda publică.

„Limba rusă a fost și o să fie pe teritoriul R.Moldova indiferent cine e președinte, că e Maia Sandu sau altcineva. În general cred că limba rusă trebuie să dispară ca problemă în societate noastră, e o limbă ca și toate celelale, pe care toți trebuie să o cunoască. Mai mult, am văzut în ultimele interviuri că și Maia Sandu a învățat limba rusă, vorbește mai bine”, a spus un intervievat.

„În nicun caz limba rusă nu va avea de suferit. Mie îmi place această limbă, copiii mei o cunosc foarte bine și le prinde bine peste hotare. De ce să intervină Maia Sandu să schimbe ceva? N-are de ce”, a explicat o altă locuitoare a capitalei.

Mai multe opinii vedeți în reportajul video.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load