TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Vox populi: Cine este cel mai demn candidat la funcția de prim-ministru al Moldovei

Situația privind numirea unui nou șef al Guvernului țării a încins spiritele. Curtea Constituțională a Moldovei, într-o ședință din 23 februarie, a anulat Decretul Președintelui Maia Sandu privind nominalizarea repetată a Nataliei Gavriliță pentru funcția de șef al Guvernului. Curtea a decis, de asemenea, că Președintele urmează să numească un nou candidat după consultații cu toate fracțiunile parlamentare.

Care este opinia poporului în acest sens? Pe cine ar dori să-l vadă cetățenilor în postul de prim-ministru al Moldovei?

Potrivit unor locuitori ai țării noastre, cel mai demn candidat la această funcție ar fi Vladimir Voronin. Unii cred că el cel mai bine s-ar isprăvi în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

„Pentru că Vladimir Voronin, în timpul celor două mandate de președinte, a dovedit că Moldova poate fi o țară în curs de dezvoltare prosperă, iar statul este capabil să funcționeze și să evolueze”.

Alții cred că Natalia Gavriliță ar putea face față obligațiilor șefului Guvernului, deoarece candidatura sa a fost nominalizată de Președinte.


„Gavriliță este, de asemenea, o opțiune bună. Întrucît este în echipa ei, ar trebuie lăsată să conducă și să arate ce poate face. În caz contrar, vor lupta între ei toți cei 4 ani și nu vor face nimic pentru oameni, ca pînă acum”.

„Cred că Gavriliță. Din moment ce Maia Sandu este sigură de ea, ea este pretendentul numărul unu”.

Există, de asemenea, și cei care o văd pe Zinaida Greceanîi în fotoliul premierului.

„Deoarece s-a manifestat din partea bună și a făcut ceva pentru oamenii de rînd”.

Printre cetățenii pe care i-am intervievat s-au numărat susținătorii Marianei Durleșteanu.

„Cred că candidatura ei este foarte puternică”.

Cineva crede că fostul premier Ion Chicu s-a manifestat foarte bine în acest post și ar putea continua să conducă guvernul.

Alții nu au putut să răspundă la această întrebare și au spus că nu știu cine ar fi un candidat demn.

„Nu știu. Poate Voronin”.

Există, de asemenea, și cei care cred că premierul ar trebui să fie ales de oameni, deoarece, în opinia lor, politicienii de obicei se înțeleg între ei și fac doar ceea ce este mai bine pentru ei, uitînd de oamenii de rînd.

„Vrem să ne alegem singuri. Ei fac ce vor, dar nu se străduiesc pentru oameni”.

Reamintim că prima încercare de a investi guvernul în frunte cu Natalia Gavriliță în Parlament pe 11 februarie a eșuat. Natalia Gavriliță și echipa ei nu s-au bucurat de un vot de încredere din partea deputaților în Parlament. Nici un deputat nu a votat pentru instalarea Cabinetului de miniștri. În același timp, PSRM și Partidul Șor au anunțat crearea unei coaliții cu Platforma Pentru Moldova, după care au desemnat propriul candidat la funcția de prim-ministru - Mariana Durleșteanu. Potrivit Constituției Moldovei, candidatul propus de majoritate nu poate fi respins, dar Președintele Maia Sandu a înaintat-o din nou pe Natalia Gavriliță. Parlamentul a respins a doua oară candidata Președintei. După aceea, șefa statului poate dizolva Parlamentul. Membrii PSRM au apelat la Curtea Constituțională, acuzînd-o pe Sandu de uzurparea puterii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load