TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Voronin dezvăluie motivul demisiei lui Pasat

Voronin dezvăluie motivul demisiei lui Pasat

Fostul președinte al Moldovei și ultimul ministru al afacerilor interne al RSSM, Vladimir Voronin, a povestit despre interceptările telefonice din timpul, cînd el era șeful statului, scrie noi.md cu referire la Point.md.


”Mă ascultau. Din acest motiv directorul SIS Pasat a fost demis din funcție în 10 minute. Pentru interceptările convorbirilor președintelui. O spun asta prima dată. Atunci am vorbit cu Viktor Gaiciuk, care era ministrul apărării. M-a sunat la linia directă (aveam o telecomandă, prin care comunicam cu toți miniștrii) și a spus: "Domnule președinte, Ministerul Apărării al Ucrainei ne-a solicitat să le transmitem piese de schimb pentru tehnica militară pe care noi nu o avem, deci nu avem nevoie de aceste piese".


I-am spus că ar fi mai bine să dăm aceste piese de schimb la metal uzat, ca Moldova să nu apară în legătură cu vînzarea de arme și am pus receptorul. Câteva minute mai tîrziu, Pasat m-a sunat și mi-a spus: "Ați făcut ce trebuie, domnule președinte". L-am întrebat cum de știe despre conversație și mi-a răspuns: "așa-i serviciul nostru, sîntem datori".


Am pus receptorul, m-am urcat în mașină, am ajuns la SIS și spus că prin decretul președintelui, Pasat a fost eliberat din funcția de director al SIS, și a fost numit Ion Ursu”, a povestit Voronin.


El a mai menționat că Valeriu Pasat a fost închis pentru că a vândut „arme de artilerie, dar nimeni nu a răspuns pentru vînzarea avioanelor”.


De menționat, că Valeriu Pasat a fost primul director al SIS. A fost numit în funcție în 1999. Pasat a ocupat anterior funcții înalte: ambasador al Moldovei în Rusia, fost ministru al Apărării și ministru al securității naționale, academician al Academiei de Științe a Moldovei. În ianuarie 2006, Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare, în februarie a fost acuzat de organizarea unei lovituri de stat, iar în octombrie din acel an, Curtea de Apel Chișinău i-a redus pedeapsa de la 10 la 5 ani. Pe 9 iulie 2007, Pasat a a fost eliberat prin amnistie.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load