TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Criza guvernamentală stiri:
- OMG și vaccinurile stiri:
- Coronavirus stiri:
- Calea Ferata din Moldova stiri:
- Preşedintele actualizat
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Eurovision stiri:
- Limba rusă în Moldova stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Problema deşeurilor stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
2 mar. 19:06 Dosarul privind concesiunea aeroportului: trebuie să se pronunțe procuratura 1 mar. 18:44 Constantin Bogomolov. Răpirea Europei 2 27 feb. 10:00 "Copiii cresc niște egoiști infantili". Un psiholog, despre de ce ierarhia în familie este importantă 26 feb. 18:02 Vor reveni oare steagul și stema moldovenească veritabilă? 25 feb. 18:18 De ce cetățenii Moldovei îs lipsiți de dreptul de a alege vaccinul contra coronavirusului? 24 feb. 18:00 Natalia Abacumova-Zabunova, despre cum Chișinăul a devenit oraș european 23 feb. 19:56 Jocuri cumplite 22 feb. 18:08 Cu clipul în gură. Își vor păstra oare oamenii abilitatea de a scrie, citi, vorbi? 20 feb. 10:01 Obiecte uitate, resturi de mașini și manechine: cu ce au aglomerat oamenii spațiul cosmic 19 feb. 18:00 Cine se împotrivește păstrării limbii ruse în Moldova? 18 feb. 17:55 "Da, am fraudat alegerile, dar am făcut-o spre binele vostru " 17 feb. 18:00 Un viitor «luminos»: Cine va apăra drepturile majorității heterosexuale? 16 feb. 18:00 “Regina-i prinsă în colț”. Va merge oare Sandu la acutizare? 15 feb. 18:49 Consiliul pentru nediscriminare contra lui Iurie Roșca: în Moldova este promovată cu insistență «o nouă normalitate» 13 feb. 20:29 ”Nu ești obligat să te vaccinezi!” 12 feb. 18:01 Sistemul solar «Mark Verlan» 11 feb. 17:59 Ilia Suharschii: ”Mentorii mei moscoviți, profesioniști de top” 10 feb. 18:02 Consecințele Revoluției islamice pentru politica externă a Iranului 9 feb. 20:06 Ne vor împresura cu o rețea de farmacii mobile? 8 feb. 18:00 Ca să ajungi la pensionare
Munca și programul de lucru nu vor mai fi niciodată la fel, dar suntem pregătiți pentru transformări drastice ale modului în care ne desfășuram activitatea înainte de pandemie?
După un an în care au muncit în mare parte de acasă, angajații sunt împărțiți – unii vor să revină la birou, în timp ce alții speră să poată rămâne acasă. Indiferent de variantă, rămâne întrebarea: Vom munci tot de la 9.00 la 17.00, cinci zile pe săptămână?
Poate da, poate nu. Unele companii sunt nerăbdătoare să-i readucă pe angajați în birouri, dar, pe de altă parte, aceștia din urmă tind să își dorească un program de lucru hibrid, în care să combine prezența la birou cu munca de la distanță, arată BBC într-o analiză.
Se va mai aplica programul de lucru standard? Dacă angajații și companiile vor cădea de acord asupra unor schimbări în acest sens, piața muncii va arăta total diferit față de acum un an.
Formula „3-2-2”
Trei zile la birou, două zile la distanță și două zile libere. Aceasta este explicația pentru noua structură de lucru, venită din partea cadrelor universitare Lauren C Howe, Ashley Whillans și Jochen I Menges. Formula pune accent pe flexibilitate, deoarece angajații își pot adapta zilele de muncă în funcție de programul personal. Este o contrast uriaș între formula aplicată în China 9-9-6, în care angajații lucrează de la 9.00 la 21.00, șase zile pe săptămână.
"Angajații au apreciat flexibilitatea experimentată în timpul pandemiei și doresc mai mult în viitor. Adoptarea acestor principii de flexibilitate va veni din partea companiilor care iau în considerare factori precum riscurile de siguranță în fața Covid, preferințele angajaților și tipurile de activități", spune Ashley Whillans, profesor la Harvard Business School.
Whillans adaugă că modelul 3-2-2 ar arăta diferit între diferite organizații - mai ales în cadrul companiilor mai mari în care coordonarea personală a mai multor angajați în același timp ar putea fi mai complicată. Marea provocare este însă cum să asiguri productivitatea și colaborarea între angajați prin adoptarea acestei formule de lucru.
"Fiecare companii are propria abordare, dar ideea generală este să ne gândim când să încurajăm angajații să vină la birou versus să rămână acasă pentru a facilita echilibrul dintre viața profesională și viața personală și pentru a crește interacțiunile sociale creative și informale între angajați", spune ea.
Săptămâna de lucru de patru zile
Conceptul unei săptămâni de lucru de patru zile nu este nou - unele companii au aplicat deja ideea. Propunerea a fost înaintată încă din anii 1970 și a fost implementată sporadic în ultimele decenii. Angajații o readuc acum în discuție și speră că ea va deveni realitate.
Un motiv este legat de relația angajat-productivitate, care a evoluat într-un mod neașteptat pe care poate doar pandemia l-ar fi putut aduce: mulți au constatat că, în timp ce lucrează la distanță, au fost mai eficienți, fără a avea nevoie de cinci zile de muncă pentru a-și îndeplini sarcinile. Un sondaj realizat de site-ul american de locuri de muncă FlexJobs a arătat că 51% dintre respondenți au declarat că sunt mai productivi acasă, inclusiv părinți care lucrează la domiciliu.
O asemenea concluzie este pusă pe seama unei concentrări mai bune, în lipsa agitației de birou. O altă explicație ar fi însă că nu sunt atât de multe sarcini de îndeplinit care să necesite cinci zile de muncă.
Ideea săptămânii de lucru de patru zile nu este doar un vis indus de pandemie: Covid-19 a influențat câteva companii să adopte strategia.
În decembrie, Unilever din Noua Zeelandă a implementat un studiu săptămânal privind munca în patru zile. "Angajații noștri vor lucra 80% din timp, păstrându-și în același timp 100% din salarii și cu atingerea 100% a indicatorilor de performanță / producție", spune Nick Bangs, directorul general al Unilever Noua Zeelandă. Nu există un șablon, adaugă el, astfel că algajații își aleg care să fie ziua liberă. Scopul, spune el, este de a crea o nouă mentalitate privind productivitatea și de a încuraja flexibilitatea și menținerea unei stări de sănătate mai bună
O nouă realitate?
Aceste două propuneri schimbă cu totul abordarea privind modul în care lucrăm: 3-2-2 încurajează flexibilitatea într-o săptămână de 40 de ore; săptămâna de lucru de patru zile indică mai puțin timp pentru a fi activ. Care ar fi însă cea mai potrivită?
Desigur, este greu de spus, mai ales că impactul continuu al pandemiei va continua să schimbe nu numai gândirea și valorile noastre, ci și așteptările de la angajatori. În anumite privințe, 3-2-2 poate părea un scenariu mai realist, deoarece angajații au mai multă flexibilitate, dar deocamdată nu s-a aplicat, în timp ce săptămâna de lucru de patru zile este deja aplicată de unele companii, iar altele o iau în considerare.
Sunt însă și persoane care se opun ideii de schimbare a structurii tipice a programului de lucru, care spun că schimbările ar putea lăsa concurența să avanseze, clienții ar avea de așteptat mai mult timp, sănătatea angajaților ar fi afectată, iar lumea corporatistă s-ar schimba radical.
Unele comanii care au adoptat munca la distanță și flexibilitatea au revenit la modul de lucru tradițional, după ce au constatat că rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor, așa cum a fost cazul Yahoo, în 2013.
Și săptămâna de lucru de patru zile are critici virulenti. Într-un interviu pentru BBC în decembrie, Marc Effron, președintele The Talent Strategy Group, spunea că dacă angajații pot face în patru zile ceea ce ar fi trebuit să facă în cinci înseamnă că nu au depus eforturi 100% de la început.
Și susținătorii variantei 3-2-2, și cei ai săptămânii de lucru de patru zile recunosc că aceste strategii nu sunt perfecte. Companiile vor trebui să gândească noi structuri de lucru și să coordoneze programele, fără ca afacerea să aibă de suferit pe parte de profitabilitate.
Cum se va lucra de acum înainte? Răspunsul nu se cunoaște încă, dar un lucru pare a fi aproape sigur: felul în care lucrăm nu va mai fi niciodată la fel.
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheiemunca
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Aplicaţii
Cum ai grijă de pielea din jurul ochilor? Descoperă setul anti-age de la Cosmeplant La cine să apelezi când ai nevoie urgent de bani? Victoriabank lansează campania “Nimeni nu oprește Primăvara” Lider înnăscut! Serviciul de telefonie mobilă Unite de la Moldtelecom – 14 ani de dezvoltare continuă Postul de radio HIT FM a hotărît să întîmpine primăvara înaintea tuturor!
- 22:00 Boeing și Forțele Aeriene australiene au realizat primul test de zbor al unui avion de luptă fără pilot
- 21:50 Noi detalii despre alerta cu bombă de la sediul Președinției
- 21:45 Președinția va susține inițiativele de dezvoltare a cercetării și inovării în Republica Moldova
- 21:40 Maia Sandu s-a întâlnit cu familiile eroilor căzuți în luptele din 1992
- 21:30 Amazon acuzat că își discriminează angajații
- 21:20 Cîte doze de vaccin anti-COVID au rămas în capitală. Harta repartizării pe zone
Sondaj Toate

Comentariile (0)
Adăugaţi Comentul