X 
Cutremure stiri: 500

Vom avea sau nu la Chișinău o casă-muzeu a sculptorului Alexandru Plămădeală

21 mai. 2018,, 17:09   Societate
4829 0

Monumentul lui Ștefan cel Mare, al cărui autor este Alexandru Plămădeală, este o mîndrie recunoscută a patrimoniului cultural al republicii și cartea de vizită a capitalei.

Cu toate astea în Chișinău nu există un muzeu al renumitului sculptor, ci doar o plăcuță pe casa în care a locuit el, pe str. București. Șefa Direcției patrimoniu cultural a Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, Svetlana Pociumban, a declarat în cadrul unui interviu pentru Noi.md că deocamdată autoritățile susțin ideea deschiderii unui astfel de muzeu, dar această posibilitatea încă nu a fost examinată.

„Ținem mult la colecția lui Alexandru Plămădeală. A fost donată de soția lui, Olga Plămădeală, și se păstrează în funcție de profilul obiectelor, adică parțial a trecut la Arhiva Națională a Moldovei, iar operele de artă plastică – la Muzeul Național de Artă Plastică. Vom avea sau nu un muzeu al lui Alexandru Plămădeală – nu pot spune cu exactitate. Da, noi susținem ideea că avem nevoie de mult mai multe muzee. Desigur, e necesar ca la Chișinău să existe un muzeu al acestui sculptor renumit. Și nu doar al lui – ar fi de dorit și o casă-muzeu a lui Alexandru Bernardazzi. Fără ei noi nu am fi avut propria școală de arte. A fost un tandem care a asigurat dezvoltarea artelor plastice în Moldova. Grație lor, avem azi Muzeul Național de Artă, la fel și grație primului custode al acestui muzeu, August Boiar. Bine ar fi ca și în cinstea acestui om de cultură să fie deschis un muzeu”, a relatat Svetlana Pociumban.

Funcționara a precizat că un proiectul ar putea fi pus pe roate doar cu implicarea organizațiilor nonguvernamentale.

„Nu cred că, dacă nu există o clădire aparte, memoria acestor oameni și aportul lor la cultura țării cumva se diminuează. Dar dacă vreo organizație obștească își va asuma inițiativa și va dezvolta ideea, atunci Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu această linie de proiect (adică granturi oferite spre finanțare exclusiv organizațiilor obștești), împreună cu Arhiva și Muzeul Național, vor susține această idee și neapărat o vor examina”, a adăugat Pociumban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав