Vocea poporului: Cum se pregătesc moldovenii pentru sărbătorile pascale?

15 apr. 18:00   Societate
4090 0

Paștele este cea mai veche sărbătoare tradițională creștină. Orășenii încep să se pregătească temeinic pentru această zi sfîntă din timp.

Ei cumpără lumînări, cozonaci, suporturi pentru lumînări și decorațiuni, pentru a le putea aprinde în biserică și a decora cu ele masa festivă.

Noi.md i-a întrebat pe cetățeni unde intenționează să sărbătorească Paștele, ce obiceiuri și tradiții au în familie, cum se pregătesc pentru această sărbătoare și ce bucate vor servi.

"Sărbătoarea va avea loc acasă, în familie.


"Vom sărbători acasă, la Chișinău, în familie. Vom găti răcitură, limbă de vită și vom vopsi ouă. Cozonacul îl vom cumpăra, deocamdată nu coacem. Vom încerca să sărbătorim bine. Dimineața ne trezim mai întîi de toate, bem apă sfințită, ne spunem, bineînțeles, "Hristos a înviat" unul altuia și apoi ne așezăm la masa festivă.

"Avem o tradiție de Paște: după aceea mergem întotdeauna la cimitir."

"Cînd eu și părinții mei locuiam la țară, cînd vopseau ouăle, erau albe și roșii: cu cele roșii te speli pe față".

"Ne strîngem în jurul mesei în familie, sfințim cozonacul în biserică, mîncăm mîncare sfințită. Nu mîncarea este pe primul loc, ci sărbătoarea și Iisus Hristos".

"Ne pregătim: cumpărăm produse de Paște. Seara vom merge cu siguranță la biserică. Vom sărbători în familie, acasă.

"De Paște avem tradiții de familie minunate, întotdeauna abordăm acest lucru cu multă responsabilitate. Unii dintre noi vopsesc ouă, alții fac alte lucruri, copiilor le place să picteze. Întotdeauna respectăm și ținem tradițiile de familie și mergem la biserică cu coșulețe, le sfințim și ne întoarcem acasă cu o lumină, astfel mereu e o sărbătoare caldă.

"Este o sărbătoare caldă în familie. După Paște ne așteptăm cu toții să se facă cald. Din nou, la fel ca atunci cînd eram copil, cu mama, tata să vopsim ouăle, să pregătim cozonacul, să o luăm pe bunica, pe mama și să sfințim cozonacul de Paște la biserică."

"Am cumpărat un cozonac mic. Este o sărbătoare în familie, o vom sărbători acasă."

De asemenea, cetățenii au avut urări foarte luminoase și calde:

"Copiii vor veni, nepoții e puțin probabil, sînt departe. Aștept cu nerăbdare să-i văd. Vom avea parte de bucurie!".
"Toate cele bune și pace pe pămînt!".

"Pentru această zi luminoasă, sănătate pentru toți, succese, bucurii de la nepoți, de la copii, cel mai important – sănătate!"

"Doresc sănătate, pace, prosperitate tuturor familiilor!"

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?