X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Vocea poporului: Ce părere au moldovenii despre reforma învățămîntului?

5 iul. 2022,, 16:07 (reactualizat 6 iul. 2022,, 03:57)   Societate
3673 0

Reforma învățămîntului superior a stîrnit multe controverse și disensiuni, nu doar în rîndul cetățenilor de rînd ai Republicii Moldova, ci și în rîndul partidelor politice.

Autoritățile intenționează să reducă numărul universităților și să extindă și să consolideze restul instituțiilor de învățămînt superior.

Va contribui această reformă la dezvoltarea învățămîntului moldovenesc sau, dimpotrivă, va bloca drumul studenților care au intrat sau visează să intre în universitățile existente?

Noi.md a solicitat opinia trecătorilor:


- Cred că acest lucru nu este bun, pentru că, dimpotrivă, este necesar să sprijinim și să îmbunătățim educația, dimpotrivă, să investim în universități, și ca specialiștii să nu plece de acolo, și ca orașul să se dezvolte în general, oamenii devin mai inteligenți, ajutînd astfel la dezvoltarea orașului nostru.

- Mi se pare că fiecare universitate are propriul sistem de educație, fiecare învață în ritmul lui și, de exemplu, nu este foarte logic să îmbine universitățile creative cu cele tehnice. Studiez la Academia de Arte și noi, din fericire, deocamdată, sîntem sub Ministerul Culturii, dar dacă, ipotetic, să fim comasați cu Universitatea Tehnică, nu cred că ar fi bine. Fiecare universitate ar trebui să studieze în propria direcție. Deocamdată, nu m-a afectat, de aceea pare să nu fie grav.

- Cred că ar trebui făcuți niște pași, dar nu în acest fel. Închiderea este ușoară! Și apoi despre consecințe, cineva s-a gîndit ce se va întîmpla?

- Nu cunosc astfel de informație,să se închidă universitățile. Totuși, o reorganizare și o reformare a sistemului de învățămînt sînt necesare.

- Acest lucru este foarte rău, pentru că știința trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Imediat ce a încetat să funcționeze știința, a încetat totul să funcționeze. Examenele sînt cu bani, studenții studiază pentru bani. Și cînd ies specialiștii, este egal cu zero! Cred că e rău. Cum ne vom dezvolta?

- Nu cred că este o idee bună, pentru că unele căi sînt închise pentru studenții care vor să studieze la aceste universități..

- Cred că trebuie de făcut ceva reforme pentru că sînt puțin studenți. Cred că în direcția aceasta se merge. Cred că în general trebuie de făcut reforme în învățămînt, deoarece au cam rămas în urmă cu progresul și cu dezvoltarea. Nu știu ce rezultat va fi, dar ceva schimbări, eu cred, că sînt necesare.

- Dacă este mai bine pentru sistemul de învățămînt, atunci da, iar dacă nu, atunci e mai bine să nu se facă.

- Pe de o parte pot să zic că e bine, deoarece numărul studenților în țara noastră este mic. Însă, ca de exemplu, după cum am înțeles că Universitatea Agrară urmeaăz să se desființeze și să se unească cu Universitatea Tehnică, cred că este rău, deoarece mă tem că vor dispărea acele specialități pentru domeniul agrar. Dar dacă aceste lucru nu se va produce, este bine.

- Din punct de vedere financiar este bine, pentru că este o singură universitate, și nu cîteva, și așa în buget se include doar o singură universitate, dar din punct de vedere educațional, ar fi cam complicat.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?