Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Viticultorii din Moldova vor majora plata pentru angajații sezonieri

4 sep. 2020,, 13:00   Societate
3325 0

Viticultorii din Moldova sînt gata să majoreze plata acordată muncitorilor sezonieri pentru recoltarea rapidă și calitativă a roadei.

Despre aceasta scrie EastFruit, menționînd că unii viticultori sînt gata să achite cîte aproximativ 1 leu pentru un kilogram de struguri recoltați din viile de tip Pergola, fapt ce ar permite lucrătorilor să cîștige circa 40-50 de euro într-o tură.

După cum susțin reprezentanții asociațiilor regionale a producători de struguri de masă, la începutul recoltei în masă cele mai multe gospodării viticole oferă lucrătorilor sezonieri cîte 250-300 de lei pe zi – la nivelul anului trecut. Cu toate acestea, unele întreprinderile agricole – în special cele care au vii intense de Pergola și Gable, sînt gata să discute cu lucrătorii despre remunerării muncii sau modificarea metodei de achitare pentru a îmbunătăți viteza și calitatea recoltării.

La începutul sezonului agricol, conducătorii întreprinderilor agricole pomicole au sperat că în 2020 problema deficitului acut al forței de muncă pentru desfășurarea operațiunilor "manuale" în livezi și vii va scădea ușor. În primul rînd, din cauza constrîngerilor socio-economice în legătură cu COVID-19 în țară au revenit zeci de mii (iar potrivit estimărilor unor experți - peste sute de mii) de muncitori migranți.

Producătorii agricoli au sperat că acești oameni nu numai că vor stimula cererea internă de produse alimentare, dar și vor completa armata de lucrători sezonieri. Optimiștii au prezis chiar apariția concurenței pe piața muncii în perioada campaniei de recoltare. În al doilea rînd, în aproape toate segmentele agriculturii în comparație cu nivelul de anul trecut recolta a scăzut, ceea ce a presupus și o scădere a necesității de lucrători.


În realitate, avem o imagine total diferită. Conducătorii multor întreprinderi agricole menționează că "migranții sînt o categorie foarte complicată de angajați". Acești oameni s-au obișnuit deja cu un alt nivel de salarizare, în plus - "aflîndu-se aici acasă, ei îndeplinesc cum mare greu acele reglementări de muncă, care erau o normă obișnuită pentru ei în Uniunea Europeană".

În plus, în acest sezon nu a putut fi aplicată metodologia de salarizare a lucrătorilor sezonieri - o sumă fixă pentru un schimb. O productivitate mai mult sau mai puțin acceptabilă a muncii au putut obține numai acele gospodării agricole care reușesc să recruteze un număr semnificativ de lucrători în baza unui contract încheiat pentru întreaga perioadă de recoltare. În alte cazuri, productivitatea muncii este foarte scăzută. Potrivit conducătorilor gospodăriilor: "aceasta este de cîteva ori mai mică decît în UE sau SUA". Ca urmare, în structura costului cireșelor, cheltuielile pentru forța de muncă au fost în medie de 25-30%, iar în cazul prunelor – pînă la 40-50%.

Încercările de a înlocui plata fixă pentru o tură cu achitarea în dependență de cantitatea de produse recoltate - circa 3 lei ($0,18) pentru un kilogram de cireșe recoltate, 1,3-1,5 lei ($0,07-0,08) pentru un kilogram de prune – nu au avut succese mari. Dacă creștea producția, atunci adesea scădea calitatea - produsele erau sortate necalitativ.

Unii viticultori ar dori să achite aproximativ cîte 1 leu pentru un kilogram de struguri recoltați din viile de tip Pergola, ceea ce le-ar permite muncitorilor să cîștige cîte circa 40-50 de euro într-o tură. Cu toate acestea, strugurii de masă au nevoie de o sortare primară atentă, îndepărtarea boabelor alterate (în Republica Moldova, de obicei, acest lucru se face nu înainte, ci în procesul de recoltare). De asemenea, este nevoie de aranjarea corectă a produsului în cutii. Însă este destul de greu să urmărești calitatea muncii lucrătorilor, care sînt remunerați în dependență de kilogramele culese de poamă.

Între timp, viticultorii trebuie să se grăbească să angajeze suficienți muncitori. Dacă în septembrie vor începe ploile, atunci boabele vor începe să crape, calitatea producției va scădea, iar necesitatea de sortare a acesteia va crește.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?