X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Vîrsta de pensionare, în Moldova, MICȘORATĂ

16 dec. 2020,, 16:18   Societate
6390 1

Parlamentul a susținut inițiativa PSRM prin care se propune micșorarea vîrstei de pensionare. Proiectul prevede stabilirea vîrstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați. Documentul a fost votat, în două lecturi, de 54 de deputați.

Documentul prevede că pentru femeile care au născut și au educat pînă la vîrsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vîrsta de pensionare de 54 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vîrsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani pînă la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vîrstei de pensionare pînă la 63 de ani atît pentru femei, cît și pentru bărbați.

Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vîrstei de pensionare. Potrivit șefului statului, semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав