X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Viorel Bostan: "Reforma învățămîntului superior din țară este o necesitate"

16 iul. 2022,, 10:00   Societate
2547 0

Reforma anunțată a învățămîntului superior nu este o invenție a actualei guvernări, este o necesitate despre care s-a vorbit cel puțin din 2015 și nu este nimic nou în această reformă, deoarece despre ea se discută de aproape șapte ani.

Despre acest lucru, într-un comentariu pentru Noi.md, a menționat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.

Potrivit lui, anterior au fost efectuate analize economice, a fost discutat acest subiect cu experți naționali și internaționali și toată lumea a fost de acord că sînt necesare schimbări, atît în sistemul de învățămînt superior, cît și în domeniul științei și cercetării, este necesară reformarea acestora. În special, avînd în vedere situația demografică, fluxul migrațional și resursele financiare de care dispune Republica Moldova.

Viorel Bostan a menționat, de asemenea, că reformă similară a fost efectuată și în alte țări (Statele Baltice, statele Uniunii Europene) și au fost obținute rezultate bune.

În ceea ce privește opiniile exprimate că reforma se desfășoară pentru ca părțile interesate să poată pune stăpînire pe clădirile și terenurile universităților absorbite, Viorel Bostan nu este absolut de acord cu acest lucru.


”Eu nu răspund pentru alte universități, dar de cînd am devenit rectorul Universității Tehnice, deja de șase ani, nici un metru pătrat de teren, clădiri nu și-a schimbat destinația, dar au fost implicate în procesul de studii și de cercetare. Mai mult decît atît, am cîștigat cazuri în instanțele de judecată și ne-am returnat o serie de terenuri care au fost ocupate ilegal. Am cîștigat și în cazul încercării de privatizare a unor cămine studențești. Așa a fost în trecut. UTM a protejat întotdeauna teritoriile care i-au fost încredințate”, spune rectorul UTM.

Potrivit interlocutorului Noi.md, ei nu plănuiesc să schimbe destinația sau profilul nici unui metru pătrat de teren și clădiri academice ale universităților absorbite.

”Și chiar dacă acum universitatea nu are resurse financiare pentru a utiliza aceste teritorii și clădiri, ea intenționează să le păstreze pentru dezvoltare în viitor, chiar dacă acest lucru se va întîmpla peste 10-15 ani, cînd învățămîntul superior va fi finanțat corespunzător. Iar cînd vor exista bani, aceste imobile vor fi folosite pentru educație, cercetare, inovare și dezvoltare”, a adăugat Viorel Bostan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?