Vînzătorii au scos pe tarabe primele căpșune moldovenești din acest sezon

5 mai. 2021,, 13:14   Societate
2910 0

A venit și timpul primelor căpșune moldovenești din acest sezon. Fructele dulci și aromate se coc, în aceste zile, în serele gospodarilor.

Ce-i drept, acestea au apărut mai tîrziu decît în anii precedenți, din cauza vremii răcoroase din această primăvară. În schimb, producătorii dau asigurări ca le-au crescut fără a le prelucra cu pesticide sau alte substanțe chimice și spun ca prețul nu va fi diferit față de cel din anul trecut.

Un agricultor din Criuleni spune că este vorba despre soiul american Albion. Acesta rodește de mai multe ori pe an, iar dacă este îngrijit corespunzător, poate rodi chiar anul împrejur, fără pauze. Un alt lucru care a contribuit la coacerea rapidă a pomușoarelor este faptul că sînt crescute prin metoda hidroponică, tufele fiind suspendate în aer, iar în loc de pămînt, au un substrat de cocos, care menține umiditatea un timp îndelungat și oferă roadă mai mare.

Însă, în pofida avantajelor, sînt lucruri pe care nici agricultorii cu cele mai moderne tehnologii nu le pot controla, spre exemplu, condițiile meteo. Acum o săptămînă, noaptea, în zonă, temperaturile au scăzut pînă la -7 grade Celsius, ceea ce ar putea afecta grav roada. Și pandemia a afectat afacerea dulce a bărbatului.

Acesta spune că vînzările de căpșune au scăzut cu 65 la sută anul trecut, mai ales din cauza restricțiilor impuse sectorului HoReCa. Așa că, în toamna lui 2020, bărbatul s-a văzut nevoit să scoată toată plantația, deși putea să mai rodească și iarna. Acest lucru implica, însă, cheltuieli suplimentare pentru încălzire.


În pofida greutăților, prețul căpșunelor din acest an nu se va schimba, promite agricultorul. Astfel, un kilogram de căpșune va ajunge să coste, la început de sezon, în jur de 120 de lei. Chiar dacă mulți oameni întreabă de ce căpșunele autohtone sînt mai scumpe decît cele de import.

Producătorul spune că acest lucru se datorează faptului că, în Moldova, încă nu este sezonul de coacere a fructelor în mod natural, ci ne aflăm în extra-sezon, atunci cînd căpșunele se cresc doar în sere. De aceea și costă mai mult. Bărbatul speră să recolteze, în acest an, circa 50 de tone de căpșune. Acesta spune că în decurs de o lună se vor coace și căpșunele din cîmp deschis.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?