X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Vinurile din sudul țării au fost supuse unei evaluări organoleptice

28 feb. 2023,, 00:00   Societate
2883 0

Vinurile albe, roze și roșii, produse în regiunea vitivinicolă IGP „Valul lui Traian”, au fost supuse unei evaluări organoleptice.

Rezultatele degustărilor, făcute astăzi publice de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), au confirmat faptul că vinurile din această zonă sînt de calitate înaltă, transmite moldpres.

Calitatea vinurilor a fost evaluată în baza unui sistem informațional automatizat, de către o comisie din şapte degustători autorizați, creată de Oficiul Național al Viei și Vinului. Circa 20 de vinării din regiune au prezentat 105 mostre de vinuri, dintre care vinuri albe – 40, rose – 11 și roșii – 54.

„Vinurile provin din soiuri autohtone și internaționale — Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Grigio, Saperavi, Riesling, Muscat Otonnel, Rkatsiteli, Feteasca Albă și Feteasca Neagră. În prezent, vinurile sînt apreciate nu doar în Republica Moldova, ci și în țări precum România, Germania, China, Japonia, USA, Canada ș.a.”, indică MAIA.

„Valul lui Traian” este regiunea vitivinicolă delimitată pentru producerea vinului cu Indicație Geografică Protejată (IGP), amplasată în sudul Republicii Moldova, care s-a distins de-a lungul timpului prin particularități de mediu specifice ce duc la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă și particulară acestei regiuni. Regiunea vitivinicolă cuprinde trei subregiuni cu particularități pedoclimatice specifice: Cîmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului, care se încadrează în zona naturală Est-Europeană și Mediteraniană a silvostepei cu stejar pufos și stepa xerofită cu păiuș-negară, bărboasă și pelin-austriac.


Regiunea include şapte unităţi administrative: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia și Vulcănești.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав