Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Vinificator ”Imperial Vin” - omul, datorită căruia avem pe masă vin de cea mai bună calitate (VIDEO) ©

25 noi. 2018,, 18:01   Societate
11983 0

E bine știut faptul că vinurile moldovenești sînt cele mai gustoase și la mare căutare atît de către locuitorii din țară, cît și de către turiștii care vin tot mai des în țara noastră și nu ezită să își facă plinul cu licoarea lui Bahus.

Vinurile de la noi au fost și continuă să fie premiate cu medalii de aur, argint și bronz la concursurile internaționale. Vinuri de calitate și foarte aromate găsiți și la ”Imperial Vin”, acolo unde am decis astăzi să mergem pentru a afla multe detalii din bucătăria unei vinării de succes.

Cum este să fii un vinificator adevărat și ce stă în spatele fiecărui pahar de vin, ne spune Dorin Mîndru, în cadrul proiectului ”Omul și profesia”.

- Bună ziua domnul Dorin, mulțumim că ați acceptat să ne povestiți despre meseria dumneavoastră și ne-ați primit aici ca să admirăm colecția ”Imperial Vin”.

- Bună ziua și bine ați venit!

Vreau să vă întreb, cum a fost începutul și ce v-a determinat să alegeți această meserie?

- A fost o istorie destul de interesantă zic eu. Cînd eram la vîrsta de 16-17 ani , cînd trebuia să decid ce voi face în viață mai departe, unde voi merge să studiez viitoare mea profesie, tata mi-a dat un sfat: ”Și la bine și la rău, omul cînd e trist sau îi amar servește un pahar de vin sau ceva mai tare, sau cînd se naște un copil sau e o sărbătoare tot se consumă băutură – deci vei avea de lucru toată viața”. Eu cred că asta a fost una dintre măsurile care m-au convins pe mine să îndrăgesc profesia de vinificator.

- Piața internă de vin este destul de saturată, prin ce diferă produsele dumneavoastră de restul și prin ce pot anume acestea să-l atragă pe cumpărător?

- Ca să vă răspund la întrebarea care mi-ați acordat-o, o să vă povestesc un scurt istoric despre compania ”Imperial Vin”. Ce reprezintă compania ”Imperia Vin”?

Este o companie care a fost fondată în 1977, pe timpul Uniunii Sovietice, după care s-au schimbat acționarii, s-au făcut investiții foarte mari. Noi sîntem compania numărul 1 la export în China, noi exportăm în foarte multe țări din Europa și din Statele Unite și din acest motiv ne-am pus întrebarea de ce să nu oferim toată experiența noastră și calitatea care am dovedit-o și am dobîndit-o în atîția ani și pentru consumatorii din Republica Moldova. Avînd amplasarea noastră geografică foarte bună pentru a produce vinuri atît roșii, cît și albe, anul acesta ne-am lansat și pe piața internă a Republicii Moldova cu gama de vinuri sub marca comercială ”Apriori” . Ele sînt practic în toate magazinele republicii. Credem că putem face concurență oricărui alt producător cu calitatea și vinul pe care noi l-am produs și ne mîndrim cu el. Cu ce ar mai putea atrage cumpărătorul produsele noastre, deci noi avem produse de cea mai înaltă calitate, o spun fără rușine care sînt la un preț foarte acceptabil.

- Cu ce dificultăți vă întîmpinați în această meserie și cum le depășiți?

- În orice meserie, eu cred că sînt dificultăți și la noi ele sînt. Ele diferă de la an la an. În acest an de exemplu în avem o roadă foarte mare, foarte bună, cu zahăr foarte înalt din această cauză la mulți producători apar probleme de fermentație. Atunci cînd zahăr este mult, rămîne vinul cu rest de zahăr. Asta ar fi o problemă, nu este prea mare, noi am găsit soluția. Altă dificultate cum ați mai spus este faptul că piața este supra saturată. Ca să pătrunzi în piață și să faci succes și să vinzi mult, trebuie să ai un produs foarte bun, deci concurența este foarte mare și puterea de cumpărare din păcate este nu atît de înaltă ca să își poată cumpărătorii să își poată permite să cumpere în fiecare zi o sticlă de vin la cină sau la prînz. Nu este o mare dificultate dar oricum este o problemă care noi ca producători o simțim. Există foarte multă lume din păcate, care a părăsit țara , iată de ce există problema cadrelor. E foarte greu să găsești specialiști mai ales tineri pentru că lumea pleacă. Sînt foarte puțini tineri care se duc la facultăți să studieze vinificația, din păcate anturajul acum este altul toți vor să fie economiști, medici etc. Deci este o problemă a cadrelor care noi o simțim asupra noastră, în rest cred că ne descurcăm cu toate problemele.

- Povestiți-ne vă rog despre principalele etape cum se produce vinul?

- Ca să nu fiu prea plictisitor pentru cei care vor privi reportajul nostru, o să fiu succint. Etapele principale le voi povesti în două feluri – vinurile albe și vinurile roșii, iar asta pentru că tehnologia lor de producere este puțin diferită. Să mergem în teren să vă arăt mai explicit toate etapele de producere a fiecărui vin în parte, alb și roșu.

Deci sîntem la prima etapă. Momentul recoltării strugurilor în determină vinologul care se află la fabrică. Deci se merge în cîmp, se fac analize de zahăr, de aciditate și se ia decizia: ”Recoltăm!”. Atunci începe recolta, transportul care vine la fabrică, prima etapă este controlul primar de laborator.

Se face analiza de zahăr, aciditate, se face determină calitatea strugurilor dacă nu sînt afectați de boală sau de dăunător. În cazul totul este bine, transportul este acceptat la descărcare, după care strugurii se varsă în buncher din care propriu zis el merge la zdrobitor.

Funcția acestuia este să scoată ciorchinele care potrivit tehnologie nu se folosesc și să zdrobească bobița pentru fi extras mai ușor sucul din boștină.

După, boștina nimerește în prese pneumatice, vase de inox, dotate cu sisteme de răcire și se administrează levuri sau drojdii cum li se mai spun pentru a fermenta mustul și a-l preface în vin. După ce mustul a fermentat se obține vinul brut care nimerește la următoarea etapă. Pînă la etapa zdrobirii, atît strugurii din care se obține vinul alb și cel roșu, au aceiași cale, după zdrobitor apar diferențele de tehnologie între un vin alb și un vin roșu. Vinul alb după cum v-am mai spus boștina se presează și este expediată la fermentare, pe cînd strugurii roșii, deoarece noi toți știm că o bobiță de strugure roșu chiar dacă noi o zdrobim iese sucul alb. Asta înseamnă că toate substanțele colorate sînt în pieliță din această cauză fermentarea vinurilor roșii se face pe boștină. În vase care le vedeți în spatele meu, dispozitive speciale inversează permanent și se face remontaj ca să se extragă substanțele colorante din pieliță.

După ce vinurile au fermentat ele sînt aduse în vasele care le-ați văzut acuma în încăperi închise care sînt sub temperatura controlată, aici vinurile sînt tratate, filtrate ca de exemplu la așa filtru și pregătite pentru a fi îmbuteliate. Vinul tratat, filtrat și pregătit pentru a fi îmbuteliat este expediat în secția de îmbuteliere unde are loc îmbutelierea propriu zisă în sticle cu aplicarea etichetei și expedierea în final clientului în toate țările lumii.

- După ce am aflat etapele de producere, vreau să vă întreb cum alegeți și ce fel de struguri folosiți pentru producerea vinului?

- Compania ”Imperial Vin” deține 488 de hectare de struguri. Ca soiuri avem o gamă foarte largă de varietăți. În special avem și soiurile noastre regionale cum ar fi Feteasca albă și Feteasca neagră și soiuri cunoscute de toată lumea cum ar fi Chardonnay, Sauvignon. Pinot gri, Riesling, Pinot alb din varietatea albă și Cabernet, Merlot, Pinot noir, Malbec, Saperavi din soiurile de struguri de culoare roșie. Deci aceștea sînt strugurii și aceiași gamă de vinuri le puteți găsi în asortimentul companiei noastre.

- Știu că o mare parte din producția vinului care se face se livrează în străinătate și în ce cantități o faceți?

- Practic, cum am mai zis, compania noastră pînă anul acesta a lucrat practic doar la export. Abia anul acesta noi am penetrat piața națională. Piețele de export cele mai importante sînt China, unde noi sîntem lideri la export, după care avem livrări în Rusia, Belorusia asta ce ține de țările foste ale Uniunii Sovietice. Vorbind de Europa, avem livrări în Cehia, Polonia, România, Marea Britanie, , Germania și Olanda. Deasemenea exportăm destul de mult în SUA și Canada. Cam astea ar fi piețile de bază și sînt piețe mai mici în care se fac odată sau de două ori pe an, cum ar fi Kazahstanul, Vietnamul, Coreea de Sud și altele.

- Ce vin ați recomanda unui turist care vine în Moldova și ar vrea să guste din licoare lui Bahus și care este vinul dumneavoastră preferat?

- Oricărui turist aș recomanda vinurile produse doar la ”Imperial Vin” și doar vinurile care sînt produse sub marca comercială ”Apriori”. Marca comercială ”Apriori” la zi este reprezentată de cinci feluri de vin. Dacă vorbim de albe, este Feteasca albă, după care avem u cupaj din trei vinuri Rkatiteli, Riesling și Chardonnay. În luna decembrie sortimentul de vinuri albe se lărgește cu vinurile de roadă 2018, vine Pinot gri, Sauvignon și Chardonnay. Dacă vorbim de vinurile roșii deja sînt reprezentate pe piață: Feteasca neagră, un cupaj dintre soiurile Merlot și Malbec și un cupaj din soiurile Cabernet și Saperavi, urmează în decembrie să fie lansată și un vin roz produs din struguri Merlot. Asta ce ține de sortiment. Ce aș recomanda eu unui străin, unui turist, bineînțeles aș recomanda un soi autohton care ar fi o fetească ori albă, ori neagră, mie îmi place foarte mult feteasca neagră, în deosebi feteasca neagră care o producem noi. Este o băutură foarte fină, foarte parfumată, un vin gastronomic, el se potriveste la orice rețetă cu carne. Cam astea ar fi preferințele mele.

- Cu ce sfat ați veni către cei care vor să cuprindă această meserie și poate stau la dubii?

- Sfatul meu este universal. Băieți vă așteptăm! Avem nevoie de forțe de muncă, avem nevoie de cunoștințele voastre. Cu părere de bine business-ul vinicol în Moldova se dezvoltă, noi penetrăm piețe noi, deci vom avea nevoie de specialiști tineri, ambițioși și experimentați.

- Eu vă mulțumesc mult că ați acceptat să ne povestiți atît de multe lucruri interesante despre cum se produce vinul, despre un vin bun. Succese mari în continuare.

- Cu mare plăcere și eu vă mulțumesc că ați avut timp și ne-ați vizitat!

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?