Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

VIDEO: Bine ați ajuns! Cum Gările Auto din Moldova „întâlnesc” oaspeții orașelor, după investiții de 40 de milioane

2 oct. 2020,, 14:16   Societate
3966 0

Gările Auto sunt adesea primul punct de întâlnire al unui turist, intern sau extern, cu orașele vizitate. Majoritatea gărilor auto din Republica Moldova au fost construite în anii 60-70, iar de atunci, până în 2019, majoritatea dintre acestea nu au văzut o reparație capitală. Acest lucru l-au simțit la propriu și călătorii: frigul din sălile de așteptare, băile prezente doar în curte și cu condiții insalubre, condiții deficiente de muncă pentru angajați – erau doar unele dintre principalele probleme ale stațiilor vechi.

Anul 2019 a fost unul marcant pentru comoditatea călătorilor și infrastructura orașelor care dețin gări auto, așa cum pe data de 17 decembrie 2018, Agenția Proprietății Publice (APP), în calitate de partener public și Compania “Gările Auto Moderne” SRL, în calitate de partener privat au semnat contractul de parteneriat public-privat „Modernizarea și eficientizarea activității filialelor ÎS „Gările și Stațiile Auto”.

Am fost în vizită la mai multe gări auto, modernizate până acum, am discutat cu Primarii localităților, muncitori și călători pentru a vedea impresiile acestora și beneficiile văzute de ei după modernizare.

Ajunși la Leova, am descoperit o gară auto altfel decât ne-am așteptat. Săli amenajate, veceuri în interior, inclusiv cu dotări pentru persoanele cu necesități speciale, Camera mamei și a copilului. Asemenea stații am văzut și la Ceadîr-Lunga, Comrat, Cantemir, Vulcănești.

Gările auto modernizate sunt văzute de către primarii localităților ca un prim pas spre o infrastructură dezvoltată, comoditate pentru călători și o nouă față a orașelor.


Victor Petrioglu, primarul orașuluiVulcănești:

„Astăzi ne aflăm în orașul Vulcănești, la gara auto care, practic de la înființare, nu a fost modernizată, nu a avut parte de o reparație capitală și unde nu s-au desfășurat lucrări de o asemenea anvergură. Întâi de toate aș vrea să spun că pentru orașul nostru, pasagerii care pleacă din orașul nostru, asta reprezintă un ajutor bun pentru ca oamenii să se simtă bine atunci când pleacă la drum.”

Sarî Gheorghii, viceprimarul orașului Comrat:

„Știți, suntem foarte bucuroși că în final au apărut condiții pentru oaspeții noștri, că s-a schimbat mult și aspectul, fațada și, desigur, vom depune și noi aportul. Administrația municipiului Comrat urmează să asfalteze platforma din fața auto-gării, adică să creeze condiții pentru ca transportul să poată intra și ieși din gară fără dificultate.”

Topal Anatolii, primarul orașului Ceadîr-Lunga:

„În ora de vârf gara auto era arhi-plină, oamenii, practic, nici nu aveau unde să stea. Respectiv astăzi avem o încăpere comodă, caldă. Sperăm că în complex, dezvoltând economia, infrastructura, vom putea curând să ne bucurăm de un flux și mai mare de pasageri.”

Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova:

„Cred că pentru fiecare localitate și, îndeosebi, pentru un oraș așa cum este Leova – Gara este o carte de vizită, locul în care oaspeții localității își pot crea o impresie despre această localitate și, vreau să vă spun că, câțiva ani în urmă acest lucru era de necunoscut. Era o gară de tip vechi, fără condiții elementare pentru pasageri, pentru funcționarii gării. Astăzi avem un obiectiv modern, dotat cu puncte sanitare civilizate, spațiu cu care ne mândrim.

În ultima perioadă atragem o atenție sporită infrastructurii și preconizăm să implementăm un proiect de construcție a unei platforme industrial multifuncționale. Dorim ca această localitate să devină și un obiectiv economic de importanță majoră. În acest sens gările joacă un rol mare pentru că fluxul și circulația calitativă vor asigura, până la urmă, și realizarea acestor obiective economice.”

Angajații gărilor se bucură și ei de beneficiile noilor locuri de muncă. Una și-ar dori: ca efectele pandemiei să fie depășite, iar fluxul de pasageri să revină la normal.

Angajat gara Vulcănești. „Știți, când eram aici pasageră, gara auto era foarte veche. Nu erau comod, să vă spun cinstit, când intrai dimineața aici în gară era chiar rece.

Angajat gara Leova „Altfel lumea intră, se bucură, dar e de dori să avem și mai mulți călători.”

Cât despre călătorii existenți – cuvintele de laudă nu lipsesc nici din partea lor:

Era o gară foarte veche, în primul rând. Condițiile erau puțin neprielnice. Acum îmi place cum au făcut. Au aranjat totul. E mai comod și pentru noi și, cred că, și pentru șoferii de la rutiere.”

„Astăzi este mult mai bine, mult mai modern. Înainte nu era așa.”

„Este curat. Este amenajat. E modern, se cunoaște că este modern.”

Printre următoarele gări ce urmează a fi modernizate se numără și cea de la Cahul. Am discutat cu administratorul gării auto, care gestionează în același timp și gara de la Leova.

Administrator Gara Auto Cahul:

„La ziua de astăzi gara de la Cahul transportă 2,5 mii de pasageri zilnic. Clădirea nu a fost reparată capital din anul 1968. Au fost realizate lucrări de reparație, însă vedeți și dvs. că a ajuns într-o stare precară. Astăzi, potrivit Gările Autor Moderne, ne așteptăm la o restaurare unei noi gări auto, așa cum la ziua de astăzi documentele privind demolarea clădirii vechi și construcția unei noi gări sunt aprobate de către autoritățile locale, fapt care va fi pe placul pasagerilor a muncitorilor. Vor fi create condiții pentru vânzarea biletelor, deservirea pasagerilor, dar și condiții pentru odihna șoferilor înainte și între curse.

Ce ați văzut astăzi la Leova - ați văzut o scădere a fluxul de pasageri ca urmare a pandemiei, dar sperăm că în momentul în care coronavirusul va trece, fluxul de pasageri va spori.

Directorul „Gărilor Auto Moderne” SRL spune că renovările au fost făcute din sursele financiare ale fondatorilor întreprinderii și că beneficiarii de facto ai acestor renovări rămân a fi statul și cetățenii.

Iurie Moroz, directorul „Gărilor Auto Moderne” SRL:

„Din anul 2019 întreprinderea Gările Auto Moderne este parte a contractului de parteneriat public -privat care presupune, după sine, modernizarea tuturor gărilor auto din Republica Moldova. Pentru anul 2019 au fost inițiate și finalizate procesele de modernizarea gărilor din raioanele Leova, Cantemir, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Comrat, Căușeni, Ștefan-Vodă.

Pentru obiectivele date au fost alocate peste 40 de milioane de lei.

La ziua de astăzi, dvs. sunteți prezenți în Gările Modernizate. Procesele de modernizate au fost axate pe infrastructură, atât pe interior cât și pe exterior, au fost axate pe confortul călătorilor, siguranța și accesibilitatea călătorilor.

Sunt amenajate săli de așteptare, sunt amenajate persoane pentru îmbarcarea și debarcarea călătorilor, suprafețele adiacente ale gărilor sunt pavate. Nu în ultimul rând s-a luat în considerație și aspectul exterior al acestor gări, astfel încât acestea să se încadreze în ansamblul arhitectural al localităților unde sunt amplasate.

În gestiunea companiei noastre sunt 30 autogări. Am enumerat șapte care au fost deja reformate, modernizate și mai avem 23 de gări.

Astăzi suntem prezenți în sudul Moldovei și avem, inclusiv de la cel mai nordic punct al Moldovei – Lipcani și până în Chișinău.

Pentru anul curent, la etapa actuală, avem deja actele permisive pentru efectuarea modernizării Cahul. La momentul dat suntem în etapa finală de proiectare. Ulterior, urmează inițierea proceselor de reconstrucție și sperăm ca până șa data de 31 decembrie să finalizăm procesul de reconstrucție.

Mijloacele financiare, care au stat la bază, ca surse de investiții, sunt în exclusivitate din aportul fondatorilor întreprinderii „Gările Auto Moderne”. Statul este doar parte a parteneriatului public-privat. Însăși contractul rezumă după sine un procedeu de construcție, operare, transfer. La finele contractului de parteneriat toate obiectivele care sunt preluate în gestiune vor fi returnate statului în forma și în structura care o vedeți la ziua de astăzi, deja modernizată.”

Potrivit Agenției Proprietății Publice, contratul de parteneriat public-privat prevede ca partenerul privat, pe parcursul a patru ani de la semnarea contractului urmează să asigure reconstrucția gărilor și stațiilor auto la standard europene, iar la finele contractului toate activele parteneriatului vor fi transmise, cu titlu gratuit, în proprietatea statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?