COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Victoria moldovenilor la Cătlăbuga

Victoria moldovenilor la Cătlăbuga

534 de ani în urmă, la 16 noiembrie 1485 oastea moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare învinge la Cătlăbuga, în apropiere de Chilia, armata turcească condusă de Malcoci-oglu.

Această victorie a fost redată şi în Cronica lituaniană: „deodată oastea turcească şi hoarda întreagă cu mare strigăt i-a lovit pe ai noştri şi trei ceasuri a fost mare bătălie, când polonii au început să intre în dezordine, să plece cu toţii şi i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor] … Acolo toţi turcii au fost înfrînţi pe capete”. Au rămas pe cîmpul de luptă 8 000 de otomani şi 3 000 de creştini. Biruinţa moldovenilor a demonstrat, încă o dată, că Ştefan cel Mare poate face faţă oricărei situaţii. În acea perioadă domnul Moldovei Ştefan cel Mare devine duşmanul nr.1 al turco-tătarilor.

În primăvara anului următor (1486) o numeroasă armată în frunte cu Baly-beg iarăşi invadează Moldova, intenţionînd s-o supună. Pentru acesta însă trebuia, întîi de toate, să-l detroneze pe Ştefan. În bătălia de la Şcheia (1486) moldovenii conduşi de Ştefan şi de această dată i-au biruit pe turci, omorîndu-l pe pretendentul la tron Hronoda (Hroiot).


Proslăvit de suverani şi cronicari europeni, de curia papală, de Senatul Veneţiei, care-l hrăneau cu vorbe dulci, fraze pompoase şi promisiuni deşarte, neajutorat de nimeni, rămas singur în faţa hoardelor turceşti împreunate cu armatele valahe şi cele tătăreşti, trădat de către toţi domnii valahi, pe care chiar el i-a pus la tronul Valahiei, nevoit să ţină seama de poftele expansioniste şi ale altor vecini, Ştefan cel Mare, semnează la 1489 un tratat de pace cu sultanul Mahomed al II-lea, obligîndu-se să plătească anual Porţii 3000 de florini veneţieni, rămînînd, totuşi, singur stăpînitor al Moldovei, în afară de Chilia şi Cetatea Albă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load