Vicepremierul Spînu: Lucrurile revin la normal

3 noi. 2021,, 07:18   Societate
1959 0

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sînt peste valorile critice și continuă să crească, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale menționează că lucrurile revin la normal.

"Presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sînt peste valorile critice și continuă să crească, valoarea medie a presiunii gazelor naturale din conductele magistrale ale sistemului de transport fiind de cca 22,6 bar.

Volumul de gaze naturale care urmează să intre la punctele de interconectare cu Ucraina, la ziua de astăzi constituie un volum de 14,2 mil. m3, față de 5,7 mil. m3/zi în luna octombrie", anunță Spînu.

Cît despre situația conectărilor la energia termică în municipiul Chișinău, Spînu informează că din totalul de 4.430 de obiecte racordate la SACET sînt conectate la încălzire 3.335 (aproximativ 75%), dintre care: 2.540 blocuri locative, ceea ce constituie peste 90% din fondul locativ, 142 grădinițe, 124 școli/licee, 58 instituții medicale, 50 instituții superioare de învățămînt, 283 agenți economici și 114 case particulare.


"Pe parcursul zilei de astazi, urmează să fie conectate încă 136 blocuri locative. Din cele 2.845 de blocuri locative neconectate, cca 170 sînt neconectate, din considerentul că administratorii nu au solicitat furnizarea energiei termice pentru încălzire.

În cee ace privește mun. Bălți, începînd cu data de 30 octombrie CET-Nord a revenit la regimul normal de lucru și a început a conecta consumatorii conform graficului și regimurilor tehnologice de producere. La situația actuală sînt conectate toate obiectele sociale și 412 blocuri locative din numărul total de 719.

Termogaz-Bălți, la fel a primit volumele necesare de gaze naturale, respectiv a conectat obiectele sociale și blocurile locative deservite", mai scrie Spînu.

Totodată, vice-premierul a anunțat și măsurile care vor fi luate pentru perioada imediat următoare:

- Trecerea SA „Termoelectrica” CET Sursa 1 de la utilizarea păcurii la arderea gazelor naturale;

- Suplinirea rezervelor de combustibil alternativ;

- Compensarea volumelor de gaze naturale preluate din conturile de echilibrare operaționale ale sistemului ucrainean și românesc de transport al gazelor naturale;

- Compensarea volumului de energie electrică consumat din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin creșterea graficului de producție al MGRES.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?